Критиките по повод липсата дисциплина, отправени през почивните дни от проф. Кантарджиев, както и по-високата заболеваемост, изглежда са обезпокоили премиера, който спешно свика Оперативния щаб на работна среща днес в Министерски съвет.

Скокът на заболели доведе до затягане на режима срещу България

Липсата на дисциплина, неспазването на дистанция и на дезинфекция доведе до това, че туристическият сезон е под провал, в страната пламнаха множество огнища на коронавирусна инфекция.

Присъствалите членове на Оперативния щаб са докладвали на премиера, че епидемиологичната обстановка в страната се следи постоянно, като от своя страна Борисов разпореди да стартират незабавни и масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки, които са определени в една от Заповедите на здравния министър.

Не е коментиран въпросът за евентуално удължаване на извънредната епидемична обстановка, може би защото е твърде рано все още.

Както стана ясно от публикации в медиите, както и от изявленията на проф. Кантарджиев, те масово се нарушават, може би поради липсата на контрол.

Страната ни се нареди до Латинска Америка, заради липсата на контрол

Представителят на СЗО за България проф. Околийски заяви, че България е една от малкото страни в Европа, в които е достигнат втори пик на епидемията, като така се превръщаме в своеобразен аналог на бума, който се наблюдава вече близо в Латинска Америка.

Основната причина според професора е, че въведените строги ограничения у нас с обявяването на извънредното положение, са успели да задържат разпространението на вируса под контрол, а с почти пълната им отмяна хората са си помислили, че опасността е отминала и не е нужно да спазват вече никакви мерки.

Успокояващо действа на обществеността и обстоятелството, че според последната данни новите заразени прекарват по-леко инфекцията.

От над 100 потвърдени случая при 10 или 14 се установява симптоматика, която да налага хоспитализация, но това не означава, че при другите няма такава или се чувстват добре, но при първия пик приетите в болница бяха доста повече.

Възможно е и друго да оказва влияние, това, че тогава лекарите не са били толкова добре запознати със заболяването, не са разполагали с протоколи за лечението, и затова преценката е била по-често при положителна проба за хоспитализация.