Продуктивността в работата до голяма степен зависи от това дали човек умее да си почива. Правилният отдих през уикенда не само ще ни помогне да се справим с умората и напрежението от отминалата работна седмица, но и укрепва здравето, дарява запас от енергия за следващите 5 дни работа. Как най-добре да прекараме края на седмицата?

1.Работна седмица и почивки през уикенда

Предназначените за почивка и възстановяване на силите почивни дни, по данни на психолозите остават за много от нас време на доста напрегната работа.

Едни се стараят да завършат това, което не са успели да направят, докато са били на работа. Други пък се стремят да свършат цялата домакинска работа.

Трети се забавляват пред компютъра, макар и да са прекарали пред него цяла седмица. Подобно нерационално разходване на свободното време, не позволява истински да се отпуснем и да облекчим стреса от работните делници.

Както е известно, смяната на дейността е най-добрата почивка. За тези, чиято професионална дейност е свързана с физически натоварвания, най-добрият избор за възстановяване на силите е пасивният отдих на дивана с книга в ръка или пред телевизора.

Уединението и тишината са подходящи за тези, които са принудени да общуват с голям брой хора. Активните развлечения, спортът са особено полезни за тези, които през седмицата са принудени да водят заседнал начин на живот.

По време на почивните дни е важно да се разсеем от грижите и проблемите, свързани с работата. Това е време, което ни напомня, че не сме работници и служители.

Затова почивните дни не трябва да приличат на работните. Само пълноценният отдих дава на човек възможност по най-добрия начин да свърши, дори работата, която му е любима и му харесва.

2. Приятно общуване и позитивни емоции

Общуването е неизменна част от човешкия живот. Но по време на отдих психолозите съветват да ограничим този вид комуникация, като изключим виртуалното общуване. Желателно е да си изключим смартфона.

От полза ще бъдат разговори със семейството, приятели, просто с приятни хора, особено когато се случват по време на съвместни занятия с нещо интересно.

Такова занятие може да бъде всяко хоби – от риболов и събиране на гъби до шахмат и печене на понички, а също екскурзии, посещения на театри и много други.

Телефонът може да се използва за общуване с тези скъпи хора, с които не сте успели да се чуете през седмицата, и общуването, с които ви доставя удоволствие.

Психолозите препоръчват да не използва уикенда за изясняване на отношения и за разрешаване на домакински въпроси. За обсъждане на подобни проблеми е по-добре да изберем някой ден от седмицата, като оставим на почивните дни само това, което не създава неприятни емоции и безпокойство.

3. Разходки сред природата и развлечения

Мощен възстановяващ фактор се смята пребиваването сред природата. Разходка в гората, пикник на брега на реката, пътуване до вилата или просто разходка в парка, това е най-добрият начин да се отпуснем, и да се избавим от стреса на отминалия ден.

Свежият въздух, тишината и покоят, приятните за очите картини, поля и води успокояват психиката, подобряват настроението. Укрепват имунитета и изпълват с енергия.

Особено важно е общуването с природата за хората, които живеят в големите градове и са постоянно са във водовъртежа на хора и събития.