Не всички патологии на матката могат да се открият с помощта на неинвазивни методи, понякога е необходима хистероскопия. Това е ендоскопско изследване на маточната кухина, което се провежда под пълна упойка с въвеждане на прибор през маточната шийка.

В края е оборудван с камера и подсветка, което позволява на лекаря точно да проучи цялата кухина, всякакви изменения на лигавицата, да открие полипи, миоми, участъци на неоплазии или всякакви други аномалии.

Освен това по време на процедурата може да се направи и биопсия, да се извършват определени лечебни манипулации. Но при остро възпаление или някои други ситуации хистероскопията е забранена.

Как протича подготовката и се провежда лечението?

Показания за хистероскопия – патология на матката и на придатъците

Това изследване не се назначава на всички жени, за провеждане на хистероскопия съществуват определени показания. Сред тях основни са безплодие или спонтанни аборти, кръвотечения с неясна генеза, подозрения за туморни процеси на матката както доброкачествени, така и ракови.

Освен това, с негова помощ може да се открие миома на матката и полипи на ендометриума, на преградата или сраствания на вътрешната кухина.

Ако матката, според резултатите от предварителните изследвания има аномалии на структурата, то хистероскопията позволява да се уточни техният тип и степен на тежест, функционалност на ендометриума.

Ако е необходимо в хода на изследванията се провеждат манипулации – изгарят се кръвоносни съдове, премахват се полипи, взема се материал за биопсия от изменените тъкани.

Хистероскоп – прибор, който се въвежда през маточната шийка

Процедурата се провежда в условията на операционна или в отделен кабинет под пълна упойка. Хистероскопът се състои от дълга и твърда тръба, която има в предната си част светеща камера. Вътре в тръбата преминават кабели, които са свързани към компютър или монитор.

По оптичен кабел, положен вътре, в режим онлайн изображение, въведен през шийката на матката вътре в органа, се отразява на екрана, и то в увеличен вид.

Това позволява да се огледа цялата лигавица, да се открият всички нейни аномалии. Освен самата лигавицата се оглежда областта на маточните тръби. Данните получени при изследване, могат да се запишат на диск, което дава възможност да се консултираме при спорни случаи с други лекари.

Манипулацията се отнася към сложните изследвания, за тях е необходима подготовка, но самата хистероскопия и безопасна за пациентите относно другите методики.

Планово е показна 7-10 дни след първото менструално кръвотечение. Ако са необходими спешни данни, то може да се назначи във всеки ден от цикъла.

Провеждане на процедурата – наркоза и техника

Преди началото на процедурата се правят изследвания, за да се изключат инфекции и остро възпаление.

За няколко денонощия преди изследването се поставя забрана за интимна близост, използване на влагалищни таблетки и свещи, не трябва да се използват тампони.

Маточната шийка и нейното тяло са много нежни и раними, притежават болкови рецептори, затова процедурата се извършва под пълна упойка, за да не се движи жената и да не изпитва дискомфорт.

Освен това, в рамките на изследването е възможно да са необходими болезнени манипулации, заради които е показна пълна упойка. Преди да се въведете хистероскопа маточната шийка се разширява с 1-2 см, за да може да се вкара нормално тръбата.

Цялата процедурата от момента на разширяване на маточната шийка до края на прегледа отнема не повече от 30 минути.