Какви са възможностите за оздравителен туризъм

Всеки работещ човек мечтае за отдих, но всеки има различна представа как да си прекарва свободното време.

Някои предпочитат да се излежават на плажа с чаша прохладен коктейл в ръка, а други са по-близо до активния отдих – походи в планината или скачане с парашут.

Но все по-често българите се отправят на пътешествие не само за впечатления, но и за здраве. Какви тенденции в оздравителния туризъм са популярни днес?

Фитнес тур за любителите на спорта

Фитнес тур – това е новост в родния оздравителен туризъм, завоюваща все по-голяма популярност сред българските граждани. По какво се различава от стандартната екскурзия?

Съвместява се разглеждането на местните забележителности с активни спортни занятия. Направлението се избира по собствен вкус.

Някои предпочитат медитацията под сянката на палмите и пеенето на птици на брега на Индийския океан, а други не си представят живота без танци или сърфиране. Често организаторите предлагат на желаещите комбинирани фитнес турове, например, фитнес + йога.

Много ходят на такава екскурзия с една цел – да свалят излишни килограми. Тогава има смисъл да се избере пакет “All inclusive”, предполагащ фитнес тестове, консултации с диетолози и психолози, СПА-процедури, индивидуални занятия и т.н.

Особено добре е, ако услугите на организаторите включват подкрепа след тура, за да може след връщането у дома, отслабващият да закрепи своя резултат и да продължи борбата с наднормените килограми.

Йога тур за тези, които мечтаят за тишина и покой

Този вид активен отдих се избира от тези, които разбират, че всички случващи се в организма процеси зависят от емоционалното състояние. Определят се от особеностите на характера и светогледа.

Специалните духовни практики, медитации, общуване със съмишленици и инструктори помагат за повишаване на енергийния потенциал. А също да се преразгледат установените житейски приоритети и далеч от градската суета, сред природата, да укрепим своето здраве.

Обикновено организаторите на йога турове насочват всички желаещи към родината на тези практики – Индия. Там, високо в планините се осъществяват процедури и практически занятия, насочени към профилактика и лечение на различни заболявания.

Става въпрос за акупунктура, масаж, сауна, ароматерапия и други. Йога практиките в екзотична страна – това е отлична възможност да направим пауза в своя забързан ритъм на живот, да се откъснем от трудовите делници и суетата.

Оздравителен екстремен отдих

Във века на технологиите и световната глобализация е вече трудно да изненадаш някого с нещо. Зависимите от екстремни изживявания упорито търсят все нови и нови начини да изпитат себе си, като си вдигнат рязко адреналина.

Обичайните екстремни спортове от типа на кайт сърфинг или полет на парапланер вече не удивяват никого. Хората очакват нещо ново, а ако има търсене, то ще има и предложение.

Напоследък на все по-голяма популярност сред зависимите от адреналина започнаха да се радват т.нар. турове за оцеляване. В сравнение с тях обичайният поход в гората с палатки за 3 дни изглежда като детска игра.

Особеност на този отдих е, че туристите доброволно се отправят към джунгли, влажни гори и други необичайни за тях условия с минимални запаси от храна и вода, лекарствени средства и снаряжение.

В буквалния смисъл на думата се налага да се оцелява, трябва да си набавят препитание, да се пазят от хищници и от опасни кръвосмучещи животни, да преодоляват водни и други прегради.

Едва ли този вид отдих може да се разглежда като начин за укрепване на здравето, но някои го смятат за добро средство за поддържане във форма.

Семеен оздравителен отдих за укрепване на здравето

Днес това е една от най-масовите тенденции по цял свят. Все повече семейства предпочитат да си почиват не отделно от своите деца, оставяйки ги на баби и на детегледачки, а всички заедно.

Повечето курорти възприеха тази тенденция, като отварят в хотелите детски стаи, наемат аниматори и други специалисти, които да работят с децата.