Децата често много се страхуват от хората в бели престилки, независимо от това дали ще го преглеждат или не.

Голяма част от децата на различни възрасти реагират негативно на предстоящото посещение на лекар или когато трябва да се подложат на медицински процедури.

Тези страхове съвсем не са неоснователни. Причините за страхове при децата са различни. Ако родителите не обърнат внимание на този проблем, то може да придобие патологична форма.

И тогава детето, нуждаещо се от медицинска помощ, може да получи истинска психологическа травма от взаимодействието с лекар или от престой в болница.

Страх от лекари при деца - какво е решението 

Защо децата се страхуват от лекари 

Преди да се заемем със задачата да помогнем на детето да не се страхува от лекари, е необходимо да разберем причините за подобни страхове.

От какво се страхуват децата, тъй като лекарят не е страшно чудовище, а обикновен човек, който може да изглежда миловиден, дружелюбен, предразполагащ към себе си.

Но красотата и внимателното отношение на лекаря не помагат срещу детски истерии в лекарския кабинет.

Малчуганите не позволяват да бъдат прегледани или да им бъдат извършени други манипулации.

Децата най-често страхуват, че ще ги заболи. Така се случва, ако имат негативен опит от общуването с лекари.

Ако родителите не помнят нищо подобно, то тогава е възможна много ранна травма, например, когато детето е било бебе и са му поставили ваксина.

Понякога страхът от белите престилки при децата се предизвиква от родителите, които го правят несъзнателно.

Преди да опитваме да лекуваме детето от страх от доктори, трябва да помислим над това какво със своето поведение и думи предаваме на по-малките членове на семейството.

Навикът на родителите да разказват колко ги е боляло при зъболекар до такава степен, че са искали да умрат, може да изплаши детето, да постави основите на дентална фобия. 

Родителите също могат да се боят от посещение на някои лекари и медицински процедури. Например, жената, която скоро ще ражда, може да се оплаква често на своя мъж, че се страхува.

Страхът може да присъства преди узнаване на диагноза, изследвания, назначаване на скъпоструващо лечение – и това е нормално.

Но родителите е необходимо да следят тези разговори да не се водят в присъствието на децата, за да ги предпазят. 

Те могат така да „разкрасят” думите на родителите, че в тях да се разгърнат всевъзможни страхове, от които трудно ще се избавят.

Как да подготвим детето

Преди да заведем мъника на доктор – на преглед или за поставяне на ваксина, трябва предварително да отидем с него на разходка в клиника или в болница, за да види как всичко е устроено, и да се запознае с медицинския персонал.

Добре е, ако в болницата работи приятел или роднина, който да може да запознае детето от по-близо с това, което го очаква.

Децата трябва да знаят за какво им се бият инжекции, поставят се ваксини, дават се горчиви лекарства и да се правят неприятни симптоми.

Най-доброто, което могат да направят родителите, това е да намерят доброжелателен и внимателен лекар и да бъдат постоянно до детето.

За децата не е толкова страшно, ако те слушат истории на родители за това как са се страхували и са се справяли със страховете.

Един от методите за преодоляване на страха от чичо доктор при малки деца, е с приказки.

Препоръки за родители

Родителите не трябва да обвиняват детето за страховете, да му се присмиват или да се преструват, че нищо не се е случило.

Съществуват фрази, които е необходимо да се изключат от лексикона, защото е необходимо да разрушават доверието между деца и родители, нанасят вреда на психиката.

Учат децата да не обръщат внимание на своите чувства, дават им да разберат, че всичко, което изпитват – неправилно или срамно.

Ако в болницата детето стане обект на присмех, родителите задължително трябва да застанат на негова страна и да прекратят поставянето на оценки отстрани.