Изследването е проведено от учени от Университета на Монпелие във Франция.

Група изследователи от Университета Монпелие във Франция откриха убиваща коронавируса храна.

Защо точно зелето се смята за унищожител на COVID-19

По данни на авторите на изследването, такава храна е зелето. Учените установяват, че различните видове зеле се радват на голяма популярност в страните, където са регистрирани ниски показатели на смъртност от коронавирус. Например, в Германия и в Южна Корея смъртността от COVID-19 е била значително по-ниска.

Отбелязва се, че в зелето се съдържат вещества, които препятстват тежкото протичане на коронавируса. В киселото зеле има антиоксиданти, които усилват защитата на организма от патогени.

Преди известно време испански диетолог и председател на асоциацията на пулмолозите назоваха храните, които подготвят белите дробове за атака на коронавируса.

За укрепване на дихателната система спомага яденето на яйца, кафяв ориз, сьомга и орехи. При влошаване на състоянието на белите дробове потребността от белтъчини нараства.

В такъв случай яйцата биха могли да бъдат полезни, но ако се стигне до усложнено протичане на COVID-19, надали болният ще има възможност да похапва този хранителен продукт.

Яйцата съдържат мастни разтворими витамини, сред които витамин А, а също и качествени белтъчини.

В кои държави смъртността е най-ниска

Сред държавите с най-ниска смъртност от коронавирус или при заразени с потвърдена инфекция са Йордания и Сирия – около 1 случай на летален изход на 1 млн. население. Китай също е държава с ниска смъртност от COVID-19.

От европейските държави с най-нисък такъв показател е Словакия, като няма данни там да се яде повече зеле, отколкото у нас, за да може да се твърди, че тази храна е пагубна за коронавируса.

След това с 29 жертви на 1 млн. души са Хърватска и Литва, но са много повече, отколкото в Словакия.

България също е в списъка с по-малък случаи на летален изход на 1 млн. население, на другия полюс е Белгия с 879.

В съседна Гърция са по-малко, отколкото у нас – 19 жертви на милион, а у нас 42 на същия брой.