Атопичен дерматит или екзема е сред най-разпространените заболявания на кожата, което засяга до 20% от децата и до 3% от възрастните по цял свят.

Скрит генетичен недостиг причина за атопичен дерматит

Сега съществуват немалко средства за облекчаване на симптомите на заболяването. Въпреки това и до сега няма лекарство, което може да спре атопичния дерматит завинаги.

През последното десетилетие учените установиха, че атопичният дерматит е свързан с генетичен недостиг на белтъка филагрин.

Този белтък помага за формиране на отделни кожни клетки и играе важна роля в поддържането на бариерната функция.

Ако човек има генетична мутация, препятстваща правилното снабдяване с филагрин, има голяма вероятност да се развие атопичен дерматит.

До неотдавна за изследователите не беше известен точният механизъм, заради недостиг на филагрин. Пробивът става факт, когато учени от Университета на Нюкясъл първи показват, че загубата на един белтък филагрин е достатъчен за промяна на ключови белтъци и пътища, участващи във възникването на атопичен дерматит.

За да се наблюдават непосредствено тези механизми, изследователите използват създаден в лаборатория триизмерен еквивалент на жива кожа.

Филагрин – ключовият протеин при атопичен дерматит

Горният слой на тази лабораторна кожа се променя по такъв начин както това се случва при хора с генетична мутация, предизвикваща недостиг на филагрин.

Учените наблюдавали, че внесеното изменение предизвиквало множество молекулярни изменения във важни регулаторни механизми на кожата. Патологичният процес засегнал структурата на клетките, бариерната функция, а също и реакцията на клетките на стрес.

В хода на наблюденията учените за първи път идентифицирали 17 белтъка, които значително се експресират след премахването на филагрин в кожата.

След това изследователите потвърждават своите първоначални резултати с анализ на белтъци в кожни проби от реални хора. Резултатите от здравите доброволци били сравнени с такива с атопичен дерматит.

Според специалисти, тези резултати ще помогнат при разработването на препарат, който наистина може да се лекува, а не само да се облекчават симптомите. И в бъдеще атопичният дерматит може да се стане наистина лечимо заболяване.