Британска медия наскоро публикува селекция от лекарски мнения, които предупреждават за нарастване на случаите на тендинит на големия пръст, предизвикан от набирането на текст на екрана на смартфона.

Заболяването, което вече е с название „iPhone-тендинит”, все по-често се среща при потребителите на смартфони.

Натискането на екрана отслабва пръстите на ръцете

Общуването с големите пръсти ги прави по-слаби, защото няма необходимост да се натиска на чувствителния сензорен екран.

Навикът постоянно да се използват големите пръсти на ръцете води до възпаление на синовиналната обвивка на техните стави, тоест до синовит.

Възпалението се разпространява към сухожилието, и така се развива тендинит.

Испански учени от Университета на Малага смятат, че бързото разпространение на смартфони може да доведе до атрофия на големите пръсти, ролята на които все по-често се свежда до леко докосване на екрана.

Съвременните хора все по-трудно държат в ръка химикал или молив. Възможно е след няколко поколения тези пръсти да се окажат напълно излишни. И това на свой ред ще повлияе на човешкия мозък.

Немалък брой учени все по-често си задават въпроса – дали изменението на функциите на пръстите и масовото разпространение на смартфоните да се окаже тласък към обратния ход на еволюцията на човешкия вид.

По-слабото натискане на екрана заплаха за човешкия вид

Установено е, че активността на ръцете при приматите влияе на активността на главния мозък в областта на първичната соматосензорна кора. Няма ли да доведе разпространението на смартфоните до намаляване на мозъчната активност и като последствие намаляване на размерите на мозъка?

Така ще се доближим до по-нисшите представители на бозайниците, може би следващите поколения ще са по-беззащитни.

Удобствата на цивилизацията ще ги направят по-малко адаптивни към промените.

Черешката на тортата е заливането с информация, която залива мозъка и същевременно потиска функциите му, тъй като не е нужно да полагат усилия за анализирането ѝ.

Всичко се поднася на готово, не е нужно умствено усилие. Твърде лесният живот и набавянето на блага за оцеляване, прави хората и по-точно техните поколения по-малко издръжливи и наистина може да се стигне до регресия на вида.