Повечето ракови заболявания на млечната жлеза зависят от нивата на хормона естроген. Туморите на млечната жлеза, които са естроген-рецептор-положителни, най-често се лекуват с препарата тамоксифен, който блокира действието на хормона към тумора.

Храните, които затрудняват лечението на рак на гърдата

Много тумори обаче стават устойчиви към тамоксифен, което способства за рецидив на рак или метастазиране. В резултат средната преживяемост е по-малка от 5 години, лечението става трудно, лекарствата не действат.

Но сега специалисти от американски онкоцентър твърдят, че са открили начин да променят ситуацията.

Оказва се, че ER+ туморите се нуждаят от аминокиселината левцин – една от 20 аминокиселини, необходими за изграждането на белтъци в нашия организъм. От каква храна получаваме левцин? Говеждо, пилешко, свинско и риба – всичко това са богати източници на тази аминокиселина.

Учените са проверили как влияят нивата на левцен на растежа на човешките клетки ER+ рак на млечната жлеза. Установено, че понижаването на нивата на левцин потиска деленето на клетки на рак на млечната жлеза, докато увеличаването предизвиква десетократно ускоряване на пролиферацията.

Месо и риба, забранени при рак на гърдата

Това само по себе си вече подсказва правилната стратегия на диетичната намеса за пациенти с ER+ на рак на млечната жлеза. Необходимо е да се намали или сведе до минимум потреблението на месо и риба.

Но защо възниква резистентност към тамоксифен? Лекарството все пак е необходимо, един хранителен режим рак няма да излекува. Изненадващо е, но левцинът е свързан с отговора и на този въпрос.

Учените също установяват, че клетките, които стават устойчиви на тамоксифен, придобиват способност да растат, въпреки ниските нива на левцин.

По-нататъшните изследвания показват, че белтъкът SLC7A5 на повърхността на клетките, необходими за пренос на левцин в клетките, е устойчив към препарата.

Увеличаването на нивата на SLC7A5 позволява поглъщането на повече левцин, и това е достатъчно, за да станат раковите клетки, резистентни към тамоксифен.

Инхибирането на SL7A5 с използване на химически инхибитор е достатъчно за намаляването на туморите ER+ при мишки.

Специалисти предполагат, че инхибирането на SLC7A5 може да стане нов терапевтичен подход към лечението на ER+ на рак на млечната жлеза.