Понастоящем тези заболявания се смятат за неизлечими. Научната публикация е дело на няколко американски университета и специалисти от клиниките Майо.

Хронично възпаление активира чернодробна цироза

И в случая с цирозата на черния дроб, и при фиброза на белите дробове се наблюдава един и същ процес.

При хронично възпаление здравата тъкан се замества с фиброзна съединителна, което завършва с недостатъчност на органа.

При предходни изследвания са установени 2 специфични белтъка YAP и TAZ, които реагират на функционирането на гените и дават инструкции, изпълнението на които води до фиброза на тъканите.

Но поради факта, че белтъците YAP и TAZ, освен при този патологичен процес, участват и в много други, полезни за организма процеси, блокирането на които е просто невъзможно.

За да се реши този проблем, специалистът по биомедицинско инженерство Даниел Шумерлин и неговите колеги се фокусират върху фибробластите – клетки, формиращи съединителна тъкан, благодарение на образуването на колаген.

Учените за първи път установяват, че на повърхността на фибробластите, отговарящи за фиброзата в белите дробове и в черния дроб, има допаминови рецептори, както и клетки на нервната система.

Стимулирането на тези рецептори води до блокиране на белтъците YAP и TAZ, което на свой ред предизвиква изменения във функциите на фибробластите – тези клетки, вместо активно да формират съединителна тъкан, започват точно обратното, да я разрушават.

Процесът на фиброза се забавя и в засегнатия орган започва да се възстановява нормалната тъкан.

С допамин обръщат цироза на черния дроб

Ефективността на този метод е вече доказана при експерименти с лабораторни мишки и проби от човешка фиброзна тъкан, взети от белите дробове и от черния дроб.

Изследователите смятат, че получените от тях резултати дават нови възможности за разработване на методи на лечение на фиброзни заболявания.

Надеждите са, че създаването на допаминова терапия за лечение на фибрози може да се основава на вече съществуващи препарати, действащи на допаминовите рецептори в главния мозък, което ще позволи разработване на лекарства.

С новото лечение може да отпадне необходимостта от трансплантация на черен дроб, която обикновено се налага при цироза в последна фаза.