Затворниците са доста изобретателни, когато става въпрос за опити за пренасяне на наркотици в местата за изтърпяване на наказания „лишаване от свобода”. Но тази история е повече от удивителна.

Затворник от Австралия си вкарва в носа пълна с марихуана капсула, за да не може никой да открие какво е скрил. Макар и това му решение да не звучи много умно, мъжът успява да съхрани марихуаната в една от ноздрите си повече от 18 години.

Как марихуаната престоява в носа 18 години

Когато 48-годишният мъж се обръща за помощ, той се оплаква от силно главоболие.

За да се изясни причината за случилото се, лекарите го изпращат на ултразвук, където се открива и твърда сива маса в едната ноздра.

Мъжът признава, че в продължение на много години носът му е запушен.

По-късно откритата маса е класифицирана като гумена капсула, съдържаща нещо растително.

След направеното откритие, лекарите чуват и цялата история.

Оказва се, че на 30-годишна възраст, когато мъжът прекарва известно време в затвора, неговата приятелка прекарва през охраната малък подарък.

Тогава той успява да го смръкне в едната ноздра, за да изчака подходящият момент за употреба. Това, което е очевидно, така и не се случва.

За 18 години каучукът и марихуаната се превръщат в камък от соли на фосфорната киселина, на калций и слуз.

Камъни в носа – какъв лекар може да ги излекува

Състоянието на пациента е известно като ринолит. Защо организмът превръща подобни обекти в истински камъни, учените и до сега не знаят.

В повечето случаи ринолитите се съпровождат с остро главоболие, болка в лицевите мускули, секрети от носа и неприятна миризма от него.

И макар да е това рядко състояние, ако чувствате, че имате нещо в носа без каквато и да е сериозна причина – вирусна инфекция, алергия, то има смисъл да посетите личния лекар и да поискате направление за отоларинголог.

Специалистът ще ви направи стандартен преглед и при необходимост ултразвук, за да се установи точното състояние на ушите, носа и гърлото.