Учени от Университета на Нотр-Дам разработиха принципно ново лекарство за лечение на алергии, което не позволява развитие на алергична реакция към храна.

Нов метод на лечение на хранителни алергии

Известно е, че хранителната алергия – това е резултат от свързване на вещество-алерген със специфични белтъци-антитела – имуноглобулини, на повърхността на големите клетки. А това води до масирано освобождаване на медиатори на възпаление – хистамин и др., вследствие на което се развива алергична реакция от незабавен тип.

По-рано вече са правени опити за блокиране на всички съществуващи имуноглобулини Е, но е съществувал висок риск от отслабване на имунната функция като цяло.

Сега учените разработват съвсем различен метод. Вече са създадени вещества-инхибитори, които са свързани само с антитела към конкретни алергени.

В този случай алергени са белтъци от фъстъците, с които взаимодействал ковалентен хетеробивалентен инхибитор.

Най-сложен етап, според признанията на учените, било да се определят тези участъци на белтъците, които са строго специфични и отключват алергична реакция.

В резултат бил синтезиран cHBI, който бил изпробван на 16 клетъчни култури, получени от хора с тежка алергия към фъстъци. Новият препарат успешно потиснал алергичният отговор в 90% от пробите.

Учените предвиждат създаване на напълно нов клас средства против алергии, които се основават на селективно инхибиране на имуноглобулините тип Е на хранителния алерген.

Нова надежда за страдащите от фъстъчена алергия

Разработките на ново лечение на алергия към фъстъци дава надежда за хората с фъстъчена алергия, за които единствено решение към момента е да прекратят консумацията на тази ценна храна.

Предвид, че повечето храни съдържат най-малкото следи от фъстъци, придържането към тази забрана е трудно, още повече, когато става въпрос за тежки алергии. При такива случаи съвсем малко количество следи от фъстъци може да предизвика тежка алергична реакция.

От друга страна е налице и психологическия момент – човек с фъстъчена алергия може да се почувства някак непълноценен, когато вижда как около него сладко си похапват фъстъци. А той не може да си го позволи, поради неблагоприятните последствия за здравето.