Учени от Политехническия университет на Вирджиния установили причината за Лаймски артрит – хронични болки в ставите, развиващи се на фона на борелиоза, позната като Лаймска болест. Разпространява се от специфичен вид кърлежи.

Лаймска болест може да предизвика хронично ставно възпаление

Когато при забиване на кърлеж в човешкото тяло проникнат борелии, се развива Лаймска болест, която се лекува с антибиотици. При 60% от хората се наблюдава Лаймски артрит, който се проявява с възпаление и болки в ставите.

Това състояние може да се запази няколко месеца и дори години, след като е проведено лечение и са унищожени всички борелии.

В хода на изследването учените анализирали проби от тъкани, взети от хора, които не са реагирали на лечението с антибиотици. Особено внимание изследователите обръщат на пептидогликан – вещество, което влиза в състава на защитната стена и заобикалящ бактериалната клетка.

Пептидогликаните влизат в състава на клетъчната стена на много бактерии, но именно при Borrelia burgdoferi те притежават необичайни химически свойства.

Повечето бактерии сами преработват своите пептидогликани в процеса на размножаване, а борелиите нямат ензими за това.

Те разбиват своите PG на фрагменти, които остават в тъканите на заразения човек. И на тях започва остро да реагира неговата имунна система.

Маркерите на тази активност са били установени в синовиналната течност на ставите в много по-голяма концентрация, отколкото в кръвната плазма.

Развива се дългосрочна имунна реакция към чуждите пептидогликани в ставите, които се проявяват с болки и с възпаление.

Как може да се пребори ставното възпаление от Лаймска болест

Учените проверили своята догадка – те отделят фрагменти от пептидогликани на борелиите и ги инжектират на здрави мишки. Само след денонощие при мишките се развива ставно възпаление.

Сега изследователите започват тестове, с които ще правят опити за търсене на лекарства, които биха могли напълно да разрушат остатъците от пептидогликаните на борелиите и така да избавят хората с Лаймска болест от многогодишни страдания.

Засега обаче проучванията са много ранен етап, но поне причината за ставните възпаления след Лаймска болест вече са известни.