Тревожно нарастване на заболелите с COVID-19 отчете информационната система. За вчера са потвърдени 117 нови заразени, като това е второто най-високо ниво след подобрения рекорд от преди няколко дни. Общо лабораторно потвърдените се увеличават до 3872.

С над 30 повече нови заразени и по-малко PCR тестове

Още по-обезпокоителен е и фактът, че PCR тестовете са близо наполовина по-малко отколкото тогава. В съботния ден са обработени 1360 проби, като най-вероятно това са данните до 22 часа, а лабораториите продължават работа и след това.

С тестовете от събота общият брой на направените досега от края на януари, когато е първият у нас за COVID-19, вече надхвърлят 116 000

Очаквано в събота излекуваните или по-скоро тези, които са потвърдени като такива след направен тест са много малко – 19 в сравнение с над 60 вчера, като достигат общо до 2027.

Активните случаи нарастват с над 90 и така вече надхвърлят прага от 1500, който бе достигнат при предишния пик в края на април, началото на май.

За втори ден случаите на летален изход, при които е доказан COVID-19, са 6 и така техният общ брой се увеличава до 199.

Постъпилите в болница продължават да нарастват, но са сравнително малко на фона на потвърдените нови случаи, като от 314 се увеличават до 322 или разлика от 8 отчита информационната система.

Епидемиологичната обстановка – умерено тревожна

Епидемиологичната обстановка в страната може да се определи като умерено тревожна, тъй като в съботния ден в 17 области се отчитат заболели, като най-много те са отново в София-град – 30 или без промяна спрямо вчера.

Изключително тревожна е обстановката в област Кюстендил, където огнището е в ромския квартал в областния център „Изток”.

През последните дни оттам са потвърдени 33 нови случая, въпреки мерките обаче заразата е напуснала квартала и е потвърден случай на мъж, който не живее там. Екипите от РЗИ с тревога нарастващия брой случаи на заразяване.

Кварталът е поставен под пълна карантина до края на юни, на създадените на КПП-тата на полицаите от областната дирекция помагат и от Дирекция Жандармерия, тъй като е преценено, че съществува опасност от ескалация на напрежение.

Според информация на директора на МБАЛ Кюстендил всички хоспитализирани с COVID-19 са от кв. Изток, въведен е пропускателен режим в лечебното заведение, а свижданията са напълно забранени. Трима от ромския квартал с коронавирус са с усложнения и състоянието им се оценява от лекарите като тежко.

В останалите области заразените са по-малко от 10, но ситуацията се определя от РЗИ като умерено тревожна.

Дали отново новите от Софийска област са от Самоков

9 са новите от Софийска област, като най-вероятно те са община Самоков, където според данни от миналия ден общо 25 са били заразените и близо ¾ са от ромския квартал „Седми” в общинския център.

След Софийска област по брой заразени се нарежда Пловдив, като са потвърдени 8 за изминалото денонощие. Може само да се предполага дали това са нови от община Перущица от злополучното религиозно събрание или пък от село Войводиново, където стана ясно, че фирма с 14 работници е пламнала.

С по 7 нови заразени са предишните големи огнища Шумен и Смолян, като предстои да се разяснява откъде този все пак немалък брой нови заболели. И още една област с толкова на брой нови с COVID-19, това е Благоевград.

В Благоевград пък последната информация е от петък, като оттам става ясно, че общинската администрация е пламнала, като главният архитект е с положителна проба, състоянието му обаче е тежко, тъй като се е наложило от инфекциозно отделение да бъде преместен в реанимация.

Други 2 проби положителни, които обаче не са били потвърдени тогава, са на общински служители от Дирекцията по строителство на общинската администрация в Благоевград.

От 19 юни е преустановен достъпа на граждани до сградата на Общинска администрация – Благоевград, заради провеждана дезинфекция.

В Област Сливен са по-малко новите заразени, отколкото вчера, когато бяха 8. Възможно е те да са отново от Нова Загора. От областния кризисен щаб Сливен съобщиха вчера сутринта, че 7 от новите заразени за предходния ден са от Нова Загора и 3 от тях са медицински лица.