Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев разкри в интервю пред националната телевизия, че коефициентът на заразност на коронавируса продължава да се почаква.

За 3 седмици вирусът отново стана заразен, епидемията расте

Достигнати са нива на R0 1,4, след като миналата седмица бе съобщено за 1,2, а в дните около 0,8, което означаваше затихването на епидемията, тъй като 10 заразени разболяваха средно по 8, а сега този показател е скочил с близо 80% до 14.

Достигането на R0 за определяне на перспективите пред разпространение на вируса. Националният консултант по микробиология заяви, че около 24 май е постигнато почти овладяване на епидемията, тъй като спадът на коефициентът на заразност до под 1 означава точно това, постепенно затихване на епидемията.

С избухването на огнищата в Доспат, Самоков, Кюстендил и Шумен ситуацията съществено се промени, като бързото му овладяване се превръща във все по-сериозно предизвикателство.

Д-р Кантарджиев изрази задоволство, че е потушено новото огнище в Плевенско, като към момента областта е с най-много потвърдени случаи от всички в страната, с изключение на София-град.

Директорът на Националния център всички българи да не се струпват на закрити обществени места, тъй като именно там вероятността от заразяване най-много, да носят маски, когато това не може да се избегне. По възможност да прекарват колкото се може по-малко време на закрито.

При неспазвания на изискванията на закрито – нови огнища

Д-р Кантарджиев даде указания и по повод проведения днес футболен мач между най-големите български отбори, като призова агитките да не се прегръщат и целуват, за да предпазят така от заразяване семействата си. Също така да се спазва и необходимата дистанция.

В тази насока критики отнесе по медиите премиерът, който събра на сбирка членовете на управляващата партия в тясна зала, в която не бяха спазени изискванията за дистанция между присъстващите.

Също така и Борисов бе без маска и така дава съвсем недобър пример, въпреки призивите на д-р Кантарджиев.

При неспазване на изискванията, особено в затворени помещения, не е изключено в Стара Загора да се случи същото както на религиозното събрание в Перущица, стига да има един заразен, който да е суперразпространител.