Много често започваме да пазим диети и да търсим начини за отслабване в чуждестранните традиции без да се замислим, че именно българската кухня е една от най-здравословните в света, стига да се придържаме към традицията.

Всъщност българската кухня е събрала много богатство в себе си, стига ние да имаме желание да почерпим от нейната мъдрост.

Ако разгледаме българската кухня по-отблизо ще забележим, че тя е всъщност един много ефективен хранителен режим, който с подходящата двигателна активност ще ви превърне в човек с тяло на холивудска знаменитост.

Шопската салата - салатите, и по-специално шопската салата, са били много важна част от традиционното хранене на българина през вековете.

Ако запазим тази традиция в наши дни и изяждаме по една чиния с традиционна шопска салата с краставица, домат, лук и малко сирене, то отслабването е с една голяма стъпка по-близо.

Никой не ви кара да гладувате, просто трябва да започвате обяда и вечерята с една такава салата. Колкото по-голяма, толкова повече витамини ще поемете и по-малко мазнини след това.

Варивата. Варивата са били най-важната част от хранителния режим на българина през вековете. Всеки знае онези български разкази, в които гърнето с боб тихо къкри на огъня.

Включете ги в менюто си на ежедневна база и ще откриете колко вкусни и засищащи са те. Бобът, грахът и лещата съдържат голямо количество белтъци, които са строителния материал, който гради човешкото тяло.

Освен това бобовите храни са една от най-бедните на мазнини белтъчни храни и от тях се отслабва значително, разбира се ако ги ядете достатъчно често.

Ако ходите на фитнес или се занимавате с някакъв спорт варивата ще ви помогнат да изградите по-стегнат силует с по-добра мускулатура.

Киселото мляко е една от храните, които присъстват на масата на българина почти ежедневно. Това е един чудесен начин да свалим няколко излишни килограма ако го включваме по-често в диетата. Ако искате да отслабнете с традиционна българска кухня, то това е една от задължителните храни.

Таратор - (тук отново присъства киселото мляко) е една от най-добрите храни, особено през лятото. Много течности, белтъчини от млякото, витамини от краставиците и чесъна, ароматни подправки.

Наричан още “лятна супа”, той може да се включва в менюто всеки ден и ще видите, че резултатите няма да закъснеят.

Тараторът е много беден на калории, но за сметка на това дава тонус и засища. Една пълна купичка с таратор ще намали вероятността да изядете нещо, което не си струва.

Зелето - то безспорно е едно от съкровищата на българската кухня.

Независимо дали ще хапнете зеле с боб, зелеви сърми или постно зеле на фурна, то ще ви зареди с огромно количество ценни хранителни вещества, а в същото време е много нискокалорично. Зелето е считано за една от храните, които отнемат повече калории докато ги смелите, отколкото поемате от него.

Хлябът - българската кухня традиционно се свързва с хляба, но нека кажем, че хлябът, който слагаме на трапезата днес е доста различен от този, който хората са ядели едно време.

Квасен, ръжен и други тъмни разновидности на хляба са били неделима част от ежедневното хранене, но белия хляб, който в наши дни се продава по магазините и който се разтяга като ластик, е една модерна приумица, която е добре да избягваме.

Месото - традиционно присъства в българската кухня много по-рядко, от колкото можете да си представите.

Хората са поднасяли на масата месо сравнително рядко, и то най-вече когато за това е имало някакъв повод. Днес обаче сме свикнали да ядем месни продукти постоянно. Ако се придържаме към традицията и намалим месото до, да речем, един път в седмицата това вече ще е съвсем друго нещо и ще извлечем от него много повече ползи, отколкото недостатъци.