Псориазисът е автоимунно заболяване, което се проявява като разстройство на кожата. Дерматозата се характеризира със сърбящи люспести петна по удебелени участъци от кожата. Измененията по кожата се появяват по лактите, коленете, кръста, окосмената част на главата. Понякога симптомите на заболяването са просто досадни, но във всеки случай измъчват страдащия.

Проучване на Университета в Пенсилвания установи, че хората с псориазис са по-податливи на депресия, мисли за самоубийство и тревожност. Около пет процента от пациентите в даден етап от живота си развиват псориатичен артрит. Заболяването най-често се появява между 40 и 60-годишна възраст, но може да възникна на практика по всяко време. Има седем фактора, които обострят състоянието на болните.

1. Алкохол

Според същото проучване, пациентите с псориазис са с повишен риск от психични проблеми и склонност да пият повече алкохол. А тъкмо алкохолът може да отключи и обостри заболяването. Според проучване на За съжаление, алкохол е спусък за много от страдащите псориазис. Едно проучване от Harvard Medical School и Brigham and Women’s Hospital показва, че са много повече случаите на псориазис при тези, които пият бира и то в рамките на 2-3 бутилки на седмица.

2. Изгаряне от слънце

Всеки обича малко забавление на слънце, но за страдащите от псориазис то е абосюлтно забранено. Докато умереното количество слънце може да облекчи симптомите при голяма част от страдащите, слънчевото изгаряне почти сигурно означава силно обостряне. Просто сведете до минимум престоя на слънце и се пазете от изгаряне – стойте под чадър, използвайте шапки и светли дрехи с дълги ръкави.

3. Студено, сухо време

Сухото и студено време е най-лошият сценарий за страдащите от псориазис. Влагата попива в кожата и при сушене пред печката или климатика, нещата още повече се влошават. Избягвайте да стоите навън в студените месеци и обзаведете дома си с добър овлажнител.

4. Стрес

За съжаление, стресът и псориазисът често вървят в пакет. Страничните ефекти на псориазиса, като намалели финанси от дългото лечение, социалната стигма, животът с болка причиняват стрес на страдащия. За съжаление, стресът отключва огнищата на псориазис, така че е важно да се овладее, доколкото е възможно. Йогата и медитацията имат голям успех при облекчаване на стреса.

5. Някои лекарства

Някои лекарства взаимодействат с автоимунната реакция на организма и може да доведат до тежка атака на псориазис. Те включват бета-блокери, които се използват за високо кръвно налягане, стероидни лекарства и хапчета против малария. Винаги информирайте вашия лекар, че имате псориазис, ако ви предпише някое от тези лекарства.

6. Инфекции

Някои често срещани инфекции, като стрептокок в гърлото (фарингит стрептококи), млечница (кандида албиканс) и на горните дихателни пътища могат да предизвикат огнища на псориазис. Ако подозирате, че сте били заразени с някоя от тези видове бактерии, обърнете се своевременно към вашия лекар.

7. Драскотини, ухапвания и увреждания на кожата

При ухапване от насекоми, одрасквания и всякакви увреждания на кожата може да доведат до нови лезии в зоната на нараняване. Кожата може да бъде увредена и в ежедневните дейности като бръснене, акупунктура или дори при резитба в градината. Когато се извършватя дейност с подобни рискове, пазете се като носите дълги ръкави, ръкавици, използвайте спрей против насекоми.