Супата често присъства в списъка със здравословни храни, които помагат за по-бързото отслабване. Но кои супи да изберем и наистина ли всички са добри за поддържането на хубавата линия?

Каква е истината за супите и отслабването?

Нека започнем с това, че супите засилват усещането за ситост с приема на значително по-малко калории и така помагат на процеса на отслабване. Така например много диетолози съветват преди ядене да изпиваме по чаша вода, за да се заситим по-бързо, но се оказва, че супата е много по-ефективна в постигането на тази задача.

Щатският университет в Пенсилвания направил проучване. Три групи хора консумирали три различни типа храна. Първите консумирали порция пилешко месо, вторите порция пилешко месо и чаша вода, а третите същата порция пилешко месо, но под формата на супа.

Резултатите били интересни. Хората, които консумирали супа, били склонни да поемат с около 100 калории по-малко през останалата част от деня в сравнение с останалите две групи. Причината е, че когато поемаме храната едновременно с вода тялото задоволява глада, а отделно от храната тя задоволява жаждата.

Друго проучване показало, че когато човек консумира зеленчукова супа преди паста е склонен да поеме средно около 135 калории по-малко на същото хранене, от колкото ако се храни само с паста.

Каква супа да ядем за да отслабнем?

В действителност няма разлика дали ще консумирате готова консервирана супа или прясна, както и дали ще е пилешка или зеленчукова. Важното е, че всяка супа съдържа по-малко калории от другите ястия с по-гъста консистенция.

Разбира се, желателно е да избягвате сметанови супи пълни с калории и да изберете пилешки, доматени, гъбени и други подобни. Добра идея е да започвате всяко хранене със супа и салата, а за останалото да не се тревожите. Едва ли ще ви остане много свободно място.

Колко супа да ядем?

Порцията супа трябва да е между 150 и 200 калории средно когато след нея се планира основно хранене. Повечето готови супи предлагат ясно описано количество на калориите, което ще ви позволи да контролирате калорийния прием.

Единственото, на което трябва да обърнем по-специално внимание е съдържанието на сол. Не забравяйте, че в готовите супи то може да е доста високо.