Сигурно за първи път виждате думите диета и пица заедно в едно изречение. Но истината е, че можете да пазите диета, да се храните здравословно и да отслабнете в същото време като запазите пицата в ежедневното си меню.

Повечето блатове за пица са направени от рафинирано брашно, тоест богати са на въглехидрати и бедни на фибри. Използвайте пълнозърнесто брашно, повече зеленчуци и билки и така ще направите вашата пица изключително здравословна, с по-малко калории, повече витамини и по-засищаща.

За да изгубите половин килограм от теглото си вие трябва да изгорите около 3500 калории. Можете да сте много по-ефективни като съчетаете диета и упражнения и залагате на продукти, които са по-засищащи и с по-малко калории.

Храните с нисък гликемичен индекс съдържат по-малко въглехидрати и помагат да задържите стабилни нивата на кръвната захар като не позволяват да се изпитват остри и нетърпими пристъпи на глад.

Друга много интересна алтернатива на пълнозърнестото брашно е да си направите бобена пица. Да, това не е шега, а много вкусно ястие. Просто направете блатовете за пица с бобено брашно.

Малко вода и яйца ще помогнат да превърнете бобеното брашно в истинско тесто. Приготвена по този начин пицата ще бъде много бедна на въглехидрати и богата на протеини.

Пълнозърнестото брашно, което споменахме преди малко, е много богато на фибри, витамин А и витамин В и ще поддържа нивата на кръвната захар стабилни за много по-дълго време.

След като сте избрали подходящ материал за блата, значи вече е дошло време за избор на здравословен и диетичен топинг (това е материалът, който ще се постави върху пицата).

Той трябва да е беден на мазнини и същевременно да е хранителен. Най-добрият избор са нарязаните на дребно зеленчуци и билки.

Ако пък предпочитате да си похапнете пица с месо, заменете наденичките, кренвиршите и саламът с печено или пушено пилешко или пуешко филе или пък риба тон.

Направете си доматен сос за пица по ваш вкус, а ако сте склонни да експериментирате можете да добавите и смлян на пюре спанак за още повече фибри.

Последната крачка към идеалната здравословна пица е сиренето. Добре ще е леко да го понамалите. Ще се изненадате да откриете колко вкусна може да е вашата пица дори и само с ½ на количеството, което обикновено слагате.

Можете да смесите сирене чедар или нискомаслена моцарела с извара и така ще има още по-голям ефект.