Пастата, както по света наричат познатите на нас макарони и спагети, е една от най-обичаните храни в Америка. Въпреки това, мнозина се страхуват от нея и смятат, че от паста се пълнее. Това обаче несъмнено е мит.

Няма значение какво ядете, важно е колко калории поемате. Всъщност пастата може да се впише много добре във вашия диетичен план, стига да спазвате 6 прости правила.

1. Избирайте пълнозърнеста паста - тя е по-полезна и засища за по-дълго време. Една купичка пълнозърнести спагети съдържа 6 грама фибри. Това е около 25% от нужната дажба фибри. За сравнение при обикновената паста фибрите са само 2,5 грама.

2. Обърнете внимание на количеството. Големите порции ще ви попречат да отслабнете. Изяждайте между ½ и 1 купичка паста. Това ще ви достави приблизително между 100 и 200 калории, което е съвсем прилично количество за едно хранене.

3. Когато варите пастата около 5 минути, тя има почти два пъти по-нисък гликемичен индекс от пастата варена 20 минути. Тоест тя е по-диетична. Така че когато видите, че пастата е готова просто я махнете от котлона, а не я оставяйте да се готви още дълго време по инерция.

4. Винаги избирайте доматените сосове пред всякакви други на млечна или на основа на майонеза. Доматите са много по-полезни и пълни с витамини, освен това са изключително ниско калорични. Така например много от сосовете за спагети ще добавят поне още 100 калории към пастата ви, докато доматите са не само ниско калорични, но и не съдържат никакви мазнини.

5. Смесете пастата със зеленчуци - независимо дали обработени или пресни, те ще ви помогнат да се заситите по-бързо и с по-малко количество храна. Добавяйки зеленчуци към пастата ще се намали вероятността да огладнеете между храненията.

6. Никога не яжте хляб с пастата - хлябът съдържа същите хранителни вещества и единственото, което ще спечелите ще са куп празни калории без никаква допълнителна полза.