След спада до 115 в неделя, в понеделник новите заразени се увеличават до близо 200 – 194, това отчете информационната система днес по данните подадени от РЗИ и лабораториите.

Повече излекувани, отколкото заразени и спад на активните

PCR тестовете, направени в понеделник са около 3800 или процентното съотношение на положителните достига до около 6-7%.

Положителна тенденция, която се наблюдава в понеделник е, че излекуваните са повече, отколкото новите заразени. Те са 230, докато положителните проби са 34, така реално заболелите към днешна дата намаляват.

Активните случаи според последните данни са 4632 или по-малко, отколкото ден по-рано. Напълно нормално е при отчитане на толкова много заразени, повечето от които безсимптомни след това излекуваните да са повече.

Изминалото денонощие е с нарастване на жертвите, при които се установява COVID-19. Случаите на летален изход се увеличават със 7, което повече, отколкото ден по-рано, когато бе съобщено за 1 нов.

Един от членовете на Оперативния щаб в интервю пред медиите, освен сценариите за заразените като абсолютен брой до 30 септември и до края на годината, направи прогноза при неблагоприятно развитие на ситуацията да се стигне до над 1000 жертви.

Излекуваните на фона на този бум от днес се увеличават до близо 5600 или изпреварват с около 1000 активните, което само може да ни радва, макар и все повече да нарастват съобщенията, че COVID-19 не минава безследно и са възможни дългосрочни последствия.

Леко нарастване на приетите в болница

Леко се увеличават хоспитализираните спрямо неделния ден, когато намаляха до 684, а днес отново се наблюдава нарастване – до 686.

По-обезпокоително е нарастване на по-тежките, техният ръст е до 39 при около и под 30 през последните седмици, тоест поддържане на сравнително ниски нива.

По този показател обаче не могат да се правят заключения за по-леко протичане на инфекцията, тъй като пък се отчитат немалък брой случаи на летален изход – по 7-8 на ден, което може да се определи като по-скоро притеснително.

По области ситуацията показва, че в 6 от общо 28 не са установени нови случаи на заразяване. Стартиращите седмицата без нито един заразен са Шумен, където преди около месец беше се формирало голямо епидемично огнище, но то за щастие, бързо бе потушено.

На следващо място е Търговище, Силистра, Ловеч, Монтана и Видин, там се беше стигнало почти до колапс и се наложи, дори част от заразените да бъдат прехвърляни към столични болници.

За щастие, всичко това е минало, огнищата бяха успешно потушени и като общ брой лабораторно потвърдените са много по-малко, например, от Пловдивска област, където в понеделник са сравнително малко – 16 установените, а общо достигат 816.

Най-много нови заразени в София-град и във Варна

Най-много са установените в понеделник в област София-град цели 60, като общият брой на лабораторно потвърдените в столицата достига до 3463.

На следващото второ място е област Варна, морската столица е с нови 25 заразени, като медиите ще разпространят дали се касае за локално огнище или случаите са без връзка помежду си.

Благоевградско е на трето място с нови 19 случая на заразяване, което е доста по-малко от пика, достигнат през изминалата седмица, от над 30 за ден.

Пловдивска област, макар и втора по население в страната, е с 14 нови заразени. В останалите области, общо 18 установените случаи са по-малко от 10 и дори не се доближават до този праг.

По нови 7 се потвърждават в областите Пазарджик, София, Сливен, а в област Бургас са 6.

Габрово, Добрич, Кюстендил и Хасково са с по 5 нови заразени, още няколко области са по 3-ма нови, това са Ямбол, Стара Загора, Русе, Перник и Плевен, както и Велико Търново, област Враца е с 4-ма нови заразени. В област Кърджали са най-малко новите заразени – двама.

По-значително нарастване на новите случаи се наблюдава при медицинския персонал, от 607 на 27 юли до 618 на 28 юли, според данните от информационната система.

Там не се отчитат разликите на дневна база, а само като общ брой, затова не може да се направи преценка колко са установените днес лекари, медицински сестри, санитари или от категорията „друг медицински персонал”.