През последните години доста хора бяха направо полудели по т.нар. палео диета, която обещавала подобряване на здравето, защото когато се храни с храната на дедите си, здравето някак си от само себе си възстановявало.

Но скорошно проучване показва, че тези твърдения са нищо повече от една голяма заблуда, защото нашите прадеди неандерталците изобщо не са консумирали предимно зеленчуци, и дори напротив – тяхното ежедневно меню се е състояло основно от месо.

Все пак трябва да признаем, че в онези времена няма как да е било възможно човек да се храни по 3 пъти дневно или пък повече, и за сдобият с месото, което да консумират нашите прадеди се е налагало да положат огромни усилия, което означава изгаряне на огромно количество, тоест първо дедите ни са правили калорийния разход и след това са приемали калории, а днес се случва по-скоро обратното – консумираме калорична храна и едва след време се сещаме, че ни е необходима двигателна активност.

Но нека се върнем на това от какво се е състояло ежедневното меню на нашите прадеди неандерталците.

Според учените от университета на Тюбинген, Германия те са се хранили предимно с месото на големи тревопасни животни, сред които са мамути и вълнести носорози, които са били много по-големи от съвременните, като теглото им е достигало 5 тона, неслучайно се наричат гигантски носорози.

В археологически разкопки в Белгия археолозите показват на международен екип от учени, начело с биогеолог от университета в Тюбинген, множество 40-45 хиляди годишни кости от мамути, вълнести носорози, диви коне, елени, зубри, пещерни хиени, мечки и лъвове, както и останки от вълци.

В непосредствена близост до тях са открити костите на няколко неандерталци. Въз основа на изотопни изследвания на колагена на откритите кости, учените разполагат с достатъчно доказателства, че хранителният режим на нашите отдавна изчезнали роднини се различава значително от тази на други хищни животни.

Колагенът е основен органичен компонент на съединителната тъкан в костите, зъбите, хрущялите, сухожилията, свръзките и кожата.

По-рано се предполагаше, че неандерталците са се хранили със същата храна, както и техните родственици в животинския свят.

Въпреки това резултатите на международния екип от учени показва, че всички хищници предпочитат по-малка плячка, като елени, диви коне или степни бизони, докато нашите предци неандерталците са предпочитали основно мамути и гигантски носорози.

Но хранителният режим на предци не се е състоял само от месо – изследвания с изтопи на състава на отделните аминокиселини, които изграждат колагена в костите, показват, че растителната храна представлява около 20% от общото количество храна, което неандерталците са консумирали.

В научните среди биологично-еволюционен въпрос е бил сериозно обсъждан в продължение на десетилетия, без това да доведе до някакви конкретни резултати.

В това проучване за първи път се определя какво е съотношението на вегетарианската храна в менюто на нашите прадеди неандерталците.

Подобни са и откритите резултатите за по-късните периоди на човешката еволюция, и по-точно – за каменната ера.

Сега учените от университета на Тюбинген се надяват, че техните проучвания ще доведат до разкриване на конкретните причини за изчезването на нашите прадеди неандерталците преди 40 хиляди години.

Но според тях се трупат все повече доказателства, че диетата не е решаващият фактор, който да даде отговор на въпроса защо неандерталците са отстъпили мястото си на съвременните хора.