Актрисата се бори със заболяването повече от 13 години.

Филмовата звезда и обществен деятел Памела Андерсън обяви в социалните мрежи, че се е излекувала от хепатит С. В чест на това звездата публикува специална снимка в социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм.

Според актрисата лечението по никакъв начин не се отразило на здравето ѝ, и към настоящия момент се чувства много добре. Диагнозата “хепатит С“ Памела Андерсън получава през 2002-ра година, тя се заразява с вируса от своя бивш съпруг, барабанист на групата Mötley Crüe – Томи Лий.

„Аз се излекувах! Току що го разбрах! Надявам се всеки болен от хепатит С да може да получи лечение. Скоро то ще стане още по-достъпно – знам, че сега е много трудно“ – написа 48-годишната звезда.

Снимката от момента на написването на новината събрала повече от 5 хиляди харесвания.

Същността на лечението на хепатит С се състои в това да се унищожат всички клетки на черния дроб, които са заразени с вируса.

За лечение се използва интерферон с удължено действие в съчетание с противовирусния препарат рибавирин или без него. Курсът на лечение ориентировъчно струва 24-25 хиляди долара годишно, но у нас се покрива изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

Критерий за отстраняване на вируса от организма се смята устойчивият отрицателен резултат от теста в продължение на 6 месеца след приключване на лечението.

Понастоящем у нас касата заплаща лечение, което осигурява ефективност при половината от случаите.

Но терапията, която е с ново поколение лекарства, без интереферон, която беше приложена за пръв път през настоящата 2015 година, и осигурява пълно излекуване при изключително тежки случаи на чернодробна цироза и на бъбречни увреждания в над 95% от случаите, се очаква да стане част от позитивния лекарствен списък и съответно безплатна за пациентите от следващата 2016 година.

Цената на цялата терапия е около 100 хиляди лева.

И около 70 души у нас получиха шанса да се излекуват от хепатит С, благодарение на факта, че фирмите вносители на новото поколение средства срещу чернодробното заболяване, им ги осигуриха безплатно.

Вирусът на хепатит С е установен и описан през 1989-та година. Неговият ген е представен от РНК-молекулата, семейство Flaviviridae, негови близки „родственици“ са вирусът на жълтата треска и кърлежовият енцефалит. Днес са известни 7 вида вирусен хепатит.

Неприятна особеност

Всички вируси на хепатита изменят частта от клетките на черния дроб, които се заместват от съединителна тъкан, след което загубват своите функции.

От всички 7 вируса на хепатита именно С в повече от 80% от случаите преминава в хронична форма, която е причина и за всеки 3-ти случай на цироза и всеки 4-ти рак на черния дроб.

По първоначалните прогнози на СЗО, в близките 10-20 години хроничният хепатит С ще се превърне в основен проблем за здравеопазването на много държави.

Но съвременните противовирусни препарати с пряко действие правят излекуването на това заболяване, дори и при тежки случаи, напълно реалистично и то без да е необходим продължителен и сложен курс на лечение, чиято ефективност беше между 40 и 80% от случаите.

Въпреки това и за новата терапия е необходимо да се направи преценка, дали е подходяща за съответния пациент и тогава да се пристъпи към нейното същинско прилагане.