Болката в ухото може да ви изненада. И когато това не е банален отит, а пъпка в слуховия проход, то лечението ще бъде съвсем различно. Самолечението едва ли ще бъде ефективно, и ако заболяването се остави нелекувано и просто се търпи болката, то усложненията няма да ви оставят да чакате дълго.

Какви причини могат да доведат до появата на пъпка в ухото?

Възпаление на мастна жлеза или на космен фоликул в ухото не е толкова често състояние. Обикновено това е резултат от прекомерна или неправилна хигиена за ушната мида, която се съчетава с липсата на хигиена в рамките на деня.

При нормални условия ушната кал, която се намира вътре в ухото, имат антисептични свойства, и защитава слуховия проход от инфекции. Когато ушната кал се премахва напълно, като се почистват твърде често ушите, то защитната бариера става много слаба.

Сега остава да почешете ухото си с мръсен пръст, или да вземете слушалки от приятел – и инфекцията вече е проникнала във фоликула.

Друга причина за понижаване на локалния имунитет са хормонални нарушения и промяната на състава на ушната кал. В този случай ушната кал загубва антисептичните си свойства.

Честите отити, тежко инфекциозно заболяване, прекалено охлаждане, също често стават причина за поява на пъпка в ухото.

Други причини за поява на пъпки в ухото

Ако в ушния канал се е появила пъпка, която боли и сърби, увеличава размерите си или просто ги усещате без особени симптоми, причините за нейната поява могат да бъдат не само описаните по-горе, но и много други, сред които:

• Стресови ситуации – без съмнение присъстват в живота на всеки човек, както у дома, така и на работа;
• Хормонални изменения – по-горе стана дума за тях, но сега по-конкретно – обикновено появата на пъпки в ухото е свързана с навлизането на преходната възраст, по време на бременност;
• Алергични реакции – към козметични средства, лекарства, прием на комплекс витамини;
• Неправилно хранене – поради което много вътрешни органи се бунтуват и изказват своето недоволство чрез появата на пъпки;
• Сериозни хронични заболявания, които развивайки се и прогресирайки съответно, могат да се проявяват чрез подобна симптоматика и съответни проявления.

Лечение на пъпка в ухото

Справянето с пъпката в ухото без помощта на специалист по уши, нос, гърло, принципно е възможно, но не е желателно.

Тъй като вие не сте в състояние да определите истинските размери на възпалението, и при опит да отстраните гнойното огнище, е възможно да получите усложнение във вид на разпространение на инфекцията.

За да разберете колко е ефективно лечението, трябва да видите резултат.

Освен това е нужно да разберете какво и кога да направите. А ухото е много ценен орган, който да жертвате в името на това да не отидете на лекар и да се опитвате да го лекувате сами. Поради тази причина при силна болка в ухото не губете време, а отивайте на лекар.

При малка и немного болезнена пъпка може да помогне капването в слуховия проход на топъл фуралицинов спирт. Като течността трябва да изпълва целият слухов проход. Ако след 2 такива процедури не почувствате облекчение, то следва да се обърнете към лекар за пълноценно обследване и лечение.