Сепсис, също и септицемия представлява потенциално опасно за живота усложнение на бактериална инфекция.

То се случва, когато химикали, освободени от имунната система в кръвта, за да овладеят разпространението на бактериите, предизвикват възпалителни реакции на тялото.

Възпалението може да предизвика каскада от промени, което е възможно да навредят на множество органи и системи и да нарушат техните функции.

Ако усложнението прогресира до септичен шок, при който кръвното налягане спада драстично, а това може да предизвика смърт.

Всеки човек може да развие това усложнение при бактериална инфекция, но то е най-често срещано и най-опасно при възрастните хора и при тези с отслабена имунна система.

Незабавното лечение, обикновено се прилагат антибиотици и се вливат големи количества течности, увеличава шансовете за оцеляване.

Какви са симптомите?

Мнозинството от лекарите разглеждат усложнението като синдром на 3 етапа, като се започне от сепсис, който след това прогресира в тежка форма и достига до крайната си фаза септичен шок.

Целта е лечението да започне когато септицемията е все още в първия си етап.

За да бъде поставена диагнозата, трябва да са налице най-малко 2 от следните симптоми:

• Телесната температура е над 38.3 или по-ниска от 36 градуса по Целзий;
• Темпът на съкращаване на сърдечния мускул е над 90 удара в минута;
• Дихателната честота е по-висока от 20 вдишвания в минута;
• Вероятна или потвърдена бактериална инфекция;

ІІ-ри етап

Диагнозата може да бъде изменена на тежката форма на усложнението , ако засегнатият проявява най-малко един от следните признаци и симптоми, които насочват към органна недостатъчност:

• Значително намаляване на количеството на отделяната урина;
• Рязка промяна в менталното състояние;
• Намаляване на броя на тромбоцитите;
• Затруднено дишане;
• Анормална изпомпваща функция на сърцето;
• Абдоминална болка;

Септичен шок

За да бъде поставена такава диагноза, трябва засегнатият освен да има признаците и симптомите на тежкия сепсис, кръвното му налягане да е изключително ниско и да не се повишава при замяната на загубените течности от организма.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Най-често усложнението се развива при хора, които са хоспитализирани. А тези в интензивно отделение са особено уязвими на инфекции, които впоследствие могат да станат причина за септицемия.

Ако придобиете инфекция или ако се появят характерните клинични изяви на усложнение от такава след операция или след хоспитализация, потърсете лекарска помощ незабавно.

Лечение на сепсис

При хората с тежката форма на септицемия се налага внимателно наблюдение и лечение в интензивно болнично отделение. В такива случаи понякога са необходими животоспасяващи мерки за стабилизиране на дишането и сърдечната функция.

Лекарства

Множество лекарства се прилагат за овладяването инфекцията на кръвта. Най-често се назначава терапия с антибиотици.

Лечението най-често се извършва с антибиотици, като започне веднага, дори и преди инфекциозният организъм да е бил открит.

Първоначално се прилагат широкоспектърни антибиотици, които са ефективни срещу множество бактерии. Като приемът им се осигурява венозно.

След като излязат резултатите от кръвните тестове, лекуващият лекар може да назначи преминаването към друг антибиотик, който е по-подходящ при конкретния вид бактерия, причинител на инфекцията.

Ако кръвното налягане продължава да бъде ниско, дори и след вливането на големи количества течности венозно, лекарят може да предпише лекарство от групата на вазопресорите.

Тези медикаменти предизвикват свиване на кръвоносните съдове, което би следвало да доведе до покачване на кръвното налягане.

Други лекарства, които обикновено се предписват са малки дози кортикостероиди, а също и инсулин, който ще спомогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

В такива случаи се изписват и лекарства, изменящи имунните реакции и болкоуспокояващи или успокоителни.

Поддържащи грижи

При хората с тежката форма на усложнението обикновено се извършват венозни вливания на течности и при необходимост се подпомага дихателната функция чрез обдишване или апаратна вентилация.

В зависимост от състоянието на пациента, ако е налице бъбречна недостатъчност, се налагат процедури по хемодиализа.

Хирургия

Ако са се появили абсцеси в резултат на инфекцията на кръвта, то те се отстраняват или дренират хирургично.