Хранене – основен източник на минерали, витамини и калории, които са необходими за нормалното функциониране на органите и системите.

Симптомите на недостатъчно хранене могат да се проявят далеч не веднага, но и поразяват с цялото си многообразие – умора, повишен риск от заболявания, косопад и проблеми с кожата.

Какви заболявания ни заплашват?

Рисковете и следователно заболяванията, които могат да бъдат свързани с недохранването могат да се проявят буквално веднага или по-късно.

Някои от тях са пряко свързани с недостатъчното тегло.

Сред заболяванията и състоянията, които могат да се развият от недохранване, са:

  • Хормонален дисбаланс, поради които при жените се повишава риска от остеопороза и патологични фрактури на костите, също могат да станат причина за липса на овулация и безплодие;
  • Недостатъчно хранене, при тийнейджърите могат да се нарушат процесите на растеж и развитие;
  • Нарушение на функциите на имунната система;
  • Анемия;
  • Хронична умора;
  • Заболявания на устната кухина, зъбите буквално се разпадат;
  • Патологии на храносмилателния тракт;

Нарушения на храненето – причини

В някои случаи пациентите нарочно се отказват от храната, спазвайки диети, следвайки своевременни тенденции на уж правилно хранене.

Понякога тези съвети и модни течения могат да са не само неправилно изтълкувани, но и изначално да са рисковани и опасни. Спазването може да доведе до недохранване и произтичащите от това последствия.

Още една причина за недохранването може да са разстройства на хранителното поведение.

Също понякога е невъзможно човек да оцени пълноценно потребностите на своя организъм. Хората с бърз метаболизъм не ядат достатъчно, калориите и храната, които получават, не покриват всички техни нужди.

Но каквато и да е била причината за недостатъчното хранене, е необходимо да се погрижим да не допускаме последствия, а именно заболявания и тревожни симптоми.

Тревожни симптоми

Някои признаци и симптоми на недохранване могат да се проявят веднага, буквално след няколко дни, други се появяват по-късно, но справянето с тях е изключително сложно.

Умора

Постоянната умора и намаляване на работоспособността са не само симптоми на заболявания, но и на недохранване. И умората е хронична.

Основен източник на енергия са храненето и калориите, които получаваме от него.

Ежедневно за поддържане на нормална функция на организма е необходимо определено количество калории, които варират при човек зависи от много фактор.

В условията на недостатък на калории и енергия се развива хронична физическа умора. Понижава се концентрацията и умствената дейност.

Чести заболявания

Недостатъчното и небалансираното хранене често вървят ръка за ръка.

В такива условия организмът не може да си набави достатъчно количество минерали и витамини, което се отразява на скоростта на обменните процеси.

В крайна сметка, дефицитът на хранителни вещества може да стане причина за нарушения на имунната защита.

Това не само повишава риска от развитие на заболявания, но и от усложнения.

Дори банална простуда може да продължи и по-дълго.

Изследванията показват, че допълнителният прием на мултивитамини, дори и в напреднала възраст довело до съществено подобряване на състоянието.

Косопад

Недохранването може да стане причина за изменения на косата – косопад, загуба на естествен блясък.

През 2013 г. в хода на изследванията било установено, че дефицитът в храненето на белтъчини, минерали и мастни киселини, може да се разглежда като причина за косопад, а също и за други изменения.