От появата на първия случай през декември 2019 г. вече почти 3 месеца новият коронавирус с официално название SARS-CoV-2 от 11 февруари 2020 г. е сред една от водещите теми във всички световни медии.

С нарастването на случаите на коронавирусна болест в Европа - COVID-2019 започна да придобива мащаби на обществена паника – изкупуване на стоки от първа необходимост и лекарства, които по никакъв начин не помагат като антибиотици. Това се случва, дори и у нас, където и понастоящем няма потвърден случай.

Ето списъкът със заблуди за разпространението на коронавирус:

Най-големите заблуждения за коронавирусната болест 

1.Коронавирусът не е по-опасен от грипа

Това заключение се прави въз основа на факта, че при много хора COVID-2019 протича като обикновено остро респираторно заболяване, а при други и съвсем безсимптомно. „При много” не означава „при всички”.

Информацията, която се предоставя от Националната здравна комисия на Китай, както и от останалите държави не е пълна.

Вече е ясно, че новата болест продължава много по-дълго, отколкото грипа, и не са редки случаите, при които протича много по-тежко и се налага развилите усложнения да се лекуват в интензивно отделение.

Към коронавирусната болест трябва да се отнасяме много внимателно. Същото е като грип, това е по-скоро илюзия за успокоение.

2.Жертви на коронавируса са само възрастни с влошено здраве

Всъщност, боледуват хора от всички възрасти, сред които деца и младежи. При тях обаче доста по-рядко се развиват усложнения. По данни на Националната здравна комисия на КНР почти половината от тези, при които е открит COVID-2019, са под 49 години.

3.За разболяване достатъчно да си в едно помещение със заразен

SARS-CoV-2 се отнася към респираторните вируси. Това означава, че се предава основно по въздушно-капков път, тоест при вдишване на капки, които са отделени от носа или от устата на болен при кихане или при кашляне.

Тази инфекция не може да се разнася по въздуха на големи разстояния. Това е свързано с факта, че капките, в които е „заключена” са доста тежки и бързо се отлагат.

Затова заразяване е възможно само при близък контакт – при разстояние до 2 метра от заразен. Летенето в един самолет, пътуването в един вагон на метрото, работа в един офис или ходене по една улица със заразен е относително безопасно.

4.Вирусът не може да се предава чрез предмети

Не. С коронавирус може и да не се заразим, ако докоснем повърхност, на която е полепнала капка, в която се съдържа.

Това може да се случи, ако допрем немита ръка на носа, на устата, на носа, на очите, след като сме докоснали замърсената с вируса повърхност и като цяло ако вирусът попадне на лигавиците.

Този начин на заразяване е по-малко вероятен от въздушно-капковия, въпреки това също представлява опасност.

Особено опасни са хартиените банкноти и монети, тъй като постоянно се предават от ръка на ръка. Затова и в Китай са въведени строги изисквания за дезинфекция на пари.

Банките са задължени да ги обработват с ултравиолетови лъчи или с помощта на нагреватели, а след това дезинфекцираната валута се оставя на сухо място за 14 дни.

5.Разпространява се по въздуха и чрез предмети

Не само. Най-вероятно, SARS-CoV-2 може да се предава и с фекални маси, включително и чрез канализацията.

Възможността за този път на разпространение на коронавируса учените предполагат, след като при някои заболели се откриват не само респираторни, но и стомашно-чревни симптоми – болки в корема, гадене и диария.

6.Пренася се с комари

Пътищата на предаване на вируса не са добре проучени, и учените вече веднъж се объркаха, като обявиха, че този вид коронавируси не може да се предава от човек на човек. Сега обаче няма данни, че инфекцията може да се разнася чрез насекоми.

7.Студеният въздух лекува инфекцията

По данни на СЗО, вдишването на студен въздух не помага. Телесната температура на здрав човек е в границите 36,5-37 градуса, независимо от температурата на околната среда. Това е достатъчно вирусът да продължи да се размножава в организма.

Възможно е да не знаем още много неща за новия вид коронавирус, затова продължаваме да следим за новата информация, която се обявява официално.