Чертите на външността и на характера, които получаваме по наследство от родителите, определят цвета на очите и на косата, залитане към хазарта или обратно, предпазливост и разумно боравене с финансите.

Но има и такива фактори, които не само формират личността, но и определят здравословното състояние.

Доскоро се смяташе, че детето се състои от две половини, 50% от гените на майката и толкова от бащата. Но днес учените са готови да поспорят чии гени в децата са повече.

Също вече знаят какво най-често предизвиква случаи, когато в генетичния материал възниква мутация и как да се избегне това.

Най-важното за мутациите, което днес е известно на науката

Митохондриите от мама

Генетично всеки човек, с изключение на случаите на родителска дисомия, повече гени получава от майката, отколкото от бащата. В нашите клетки живеят малки органели – митохондрии, които преминават единствено от майчина страна.

Митохондриите – това са миниатюрни енергийни централи. Без тях клетките не могат да образуват енергия, и да я преобразуват в хранителни вещества.

Отговарят за ускорена регенерация и ефективно преобразуване на храната в калории, а също и за нейното изгаряне. Затова ако лесно се възстановяват след натоварване и трудно качвате килограми – голяма част от заслугата на това е на майчините клетки.

60% от гените от бащата – функционират по-добре

Изучаването на генетиката днес ни помага да разбираме кой какво има, а също и как нашите тела ще се развиват с възрастта, и как можем да реагираме на вътрешните и на външните фактори.

Оказва се важно не толкова това, което наследяваме от единия от родителите, но и това как тези гени работят. И тук от значение са бащините фактори.

Ние сме хора и получаваме по едно копие от всеки ген от мама и татко – това е установено отдавна, и този факт няма как да се оспори.

Същото се отнася и за бозайниците. Но това не означава задължително, че гените на майката и на бащата са еднакви.

Възможно е външно детето да е копие на майката, но генетично всеки от нас използва повече ДНК, която е предадена от бащата.

Това заключение се базира на ново изследване върху мишки, което според учените, е приложимо за всички бозайници, включително и за човек.

Хиляди гени в тялото ни проявяват родителски ефект при създаването и развитието на нов организъм, но крайната равносметка показва, че везните се наклоняват в полза на бащата.

Това е важно не само по въпроса с наследяването на външността и на характера. Разбирането на тези основи помага да открием причините за семейното предразположение към някои заболявания – от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания до болест на Алцхаймер и някои видове рак.

Установено , че ако мъжът е страдал от рак на простатата в миналото, то при децата е по-голяма вероятността от хормонално зависими тумори – на млечната жлеза, на яйчниците и на матката. И този риск е по-висок, отколкото при същите форми на рак при майката.

Гените се наследяват по равно, а митохондриите само от майката, но бащините ДНК неизменно побеждават в експресията, в реализацията на генетичните програми.

За 60% от гените на новороденото копията на ДНК на таткото са по-активни, отколкото тези на майката.

Този баланс се проявява най-много в тъканите на мозъка – генетично може да се определи като бащин. И това влияе не само на функциите, но и на наследяването на мутациите.

Ако генът с мутациите е наследен от майката, не влияе толкова силно, колкото изменената ДНК на бащата.

По тази причина очевидно наследствената предразположеност към болести на нервната система и на психиката – от шизофрения до разстройство на аутистичния спектър, се проявява повече, ако таткото е имал някакви отклонения.

Нови мутации – кой е виновен

Мутациите е възможно да не са само наследствени, в противен случай нямаше да ги има, тъй като трябва да се случат от нещо, но и са напълно нови.

Случва се така, че родителите нямат генетични нарушения, а при детето се появяват. Много зависи от възрастта на родителите при зачеването, това е важен фактор, от който зависи дали няма да се случат мутации. Колкото на по-млада възраст бъде заченато дете, толкова по-малко вероятно е развитие на генетични мутации.