Мъжете желаят да показват във всичко безстрашието си, но и при тях съществува уязвима точка. Всеки мъж се бои да не получи травма на половия си орган.

Футболистите, които се подреждат да пазят около врата при пряк свободен удар, веднага си слагат ръката именно на слабините. Това се прави, заради важността на мъжкия полов орган и силната болезненост при удар.

Продължаването на рода е важна функция на организма. Именно затова в перинеума се намират огромно количество нервни възли, които при въздействие върху тях усилват болката.

На практика всяко нараняване на половия член протича с оток. И за това способства особеността на неговата структура и наличието на голям брой кавернозни тела.

Важно е да се знае, че прорезната рана на слабините или наранявания, които предизвикват разкъсване се съпровождат с обилен кръвоизлив. Отокът е реакция на организма на подобно явление, но кръвоносните съдове се претоварват и става още по-болезнено.

В съвременната медицина подобни увреждания е прието да се разделят на 2 групи – отворени и затворени. Отделно се разглеждат изгарянията, измръзванията и травматичните ампутации.

В случаите, когато травмата се съпровожда с продължителни мъчителни проявления или кръвотечение, е необходимо да се извика спешна медицинска помощ.

Но съществуват редица действия, които трябва да се извършат преди нейното идване.
Нараняване на мъжкия полов орган може да се случи по време на тренировка, при бой или при неудачно падане. Професионалните спортисти използват специални приспособления, защитаващи слабините.

Обикновено неприятните симптоми при такова увреждане преминават за кратък период от време – 10-20 секунди.

Всеки мъж знае, че в такава ситуация трябва да покляка или да поскача. И това действително помага. Доказано е, че от към петите към стъпалата рефлекторно са свързани с перинеума, или чатала, и затова въздействието върху тях оказва обезболяващ ефект.

Ако нараняването е довело до тежки последствия – счупване, изкълчване, появил се е хематом или се е развил болкови шок, то тогава пострадалият незабавно трябва да се заведе в болница.

Повечето такива травми се лекуват само по хирургичен път.
До достигането до лекар е необходимо да се направи да се спре кръвотечението в подкожното пространство. За тази цел пенисът се вдига с главата нагоре и се привързва към корема с колан или с хавлия.

След това се препоръчва органът да се обвие със студени компреси.

Нарушението на целостта на кожата и тъканите – открита рана, се смята за по-опасно увреждане. Прорезните рани, огнестрелните такива, ухапванията от животни често водят до непоправими последствия и впоследствие ампутация.

За да се намали вероятността от загуба на органа, на пострадалия следва да се окаже долекарска помощ.

Необходимо е да му се сложи стерилна превръзка в областта на кръвотечението. Това изключва попадането на инфекциозни агенти в кръвта.

След това се налага пенисът да се увие в турникет под засегнатия участък. Може да се използва носна кърпичка или колан.
Препоръчително е нараненото място да се обработи с водороден пероксид.

На пострадалия трябва да се даде обезболяващо за намаляване на силните болки – забранен е приемът на препарати за разреждане на кръвта.

Важно е да се има предвид, че превръзката не трябва да се стяга прекалено. До идването на лекар турникетът трябва периодично да се разхлабва – на 30 секунди на всеки половин час през зимата и на един час през лятото.