Средство за лечение на хепатит С, което към ден днешен веднъж и завинаги да отърве организма на болния от вируса, все още не е открито.

Съществуват много схеми и съвременни препарати, които потискат активността на вирусите и и потискат увреждането на черния дроб, въвеждайки заболяването в състояние на ремисия.

Но самият вирус никога не изчезва от организма и се намира в състояние на продължителен сън. И много болни от това заболяване хора се опитват да открият в многобройните форуми и сред колегите си по съдба нетрадиционни средства за лечение.

Има ли изобщо народни средства?

Макар днес много пациенти да провеждат активно лечение на хепатит С с народни средства, не е желателно да се надяваме, че този метод ще сложи край на болестта.

Всички народни рецепти имат спомагателно и често симптоматично действие. Пълното отстраняване на вируса от организма не е по техните сили.

И не трябва да се вярва на обещанията на различни лечители и сайтове, които обещават да помогнат за излекуването на хепатита с билки, отвари и някакви други хранителни добавки.

Това не е възможно. Освен това някои от методите на народната медицина и използваните растения могат да бъдат опасни за здравето, тъй като притежават токсично действие спрямо организма и не могат да намалят, а само да усилят разрушителното въздействие върху черния дроб.

Може ли да се практикува?

Всяко лечение на хепатит С с народни средства трябва предварително да се обсъди с лекуващия лекар, който да изясни какви ефекти могат да се очакват от едни или други растения и не са ли опасни за конкретния пациент.

Често се използват препарати със жлъчегонно действие, които помагат за нормализиране на отока на жлъчката и храносмилателните функции.

В комбинация със съблюдаване на специфична диета много билкови настои и отвари са способни да окажат противовъзпалителен ефект, общ тонизиращ ефект, могат да помогнат за възстановяването на клетките на черния дроб и да нормализират обмяната на веществата.

Важно е да се помни, че такова лечение следва да се практикува след пълноценно стационарно такова, в стадий на ремисия за поддържане на работоспособността на черния дроб, нормализация на неговата функция.

Също чрез приема на някои лекарствени растения могат да се нормализират обменните процеси, което ще помогне за подобряване на здравословното състояние.

Опасностите на народното лечение

Следва веднага да се отбележи, че използването на народна медицина – това е допълнителен метод на лечение. Не трябва с него да се заменя традиционната терапия и пациентът да храни надежди за излекуване и възстановяване на черния дроб.

В крайна сметка това може да доведе до дълбоко увреждане на черния дроб, тъй като симптомите при хепатит С се проявяват слабо и е възможно на болния да му се стори, че лечението е ефективно. Същевременно вирусът да продължи да разрушава черния дроб и измененията в него да станат необратими.

Също е забранено използването на различни методи безконтролно, без съвет от лекар. Подобни методи на лечение могат да бъдат противопоказни, поради опасността от развитие на негативни реакции и усложнения.

Билките могат да предизвикат алергична реакция и да предизвикат токсични ефекти, което да доведе до влошаване на здравословното състояние вместо подобряване.

Затова, ако желаете да използвате народна медицина, то главен ваш съветник трябва да е лекуващият ви лекар.