Оказва се, че кафето не само осигурява тласък на енергия, но и защитава нашия черен дроб.

Едно скорошно проучване показва, че две чаши кафе на ден може да намалят риска от смърт от цироза на черния дроб с 60%.

Ако сте купонясвали дълго, пийте кафе, за да се запази здрав черният дроб, препоръчват специалистите.

Изследването им е публикувано в списание Hepatology. Според него, употребата на чай и плодови сокове, за разлика от кафето, по никакъв начин няма отношение към смъртността от цироза, рискът от която се увеличава от системната употреба на алкохолни напитки.

Според Световната здравна организация, 1,3% от всички смъртни случаи на година са причинени от цироза на черния дроб.

29 милиона европейци страдат от хронично чернодробно заболяване и 17 000 смъртни случая в Европа всяка година са свързани с цироза. Тази коварна болест е единадесетата най-честата причина за смърт в САЩ.

"Нашите резултати показват, че кафето може да намали увреждането  на черния дроб при хора с хронични заболявания," - казва водещият автор на изследването д-р Уон Пуай Кох от Националния университет на Сингапур.

"Ние сравнихме ефекта от кафе, алкохол, черен и зелен чай, както и някои други безалкохолни напитки върху смъртността от цироза на черния дроб."

В изследването са участвали 63 275 души на възраст между 45 до 74 години, живеещи в Сингапур. Те са предоставили на учените цялата информация за своята диета, начин на живот, както и всички медицински данни.

По време на експеримента, участниците са били внимателно наблюдавани в продължение на петнадесет години, през което време 14 928 (24%) от тях са починали.

Според проучването, пациентите, които ежедневно консумират 20 или повече грама етанол, са имали по-висок риск от смърт от цироза в сравнение с въздържателите пациенти. Точно обратното, консумацията на кафе намалява риска от смърт, особено от цироза.

Рискът от смърт от цироза на участниците, които пият две или повече чаши кафе на ден намалява с 66%. Въпреки това, кафето не е имало ефект върху смъртността от цироза, причинено от инфекция с хепатит Б.

"Нашето изследване показва за първи път ефекта от кафето върху смъртността от цироза на черния дроб, предизвикана от различни причини" - обобщава д-р Koх.

"Ние очакваме, че положителният ефект на кафето е по-слабо изразен в азиатските страни, като статистиката за цирозата най-често се свързва с вирусен хепатит Б."

Може би в бъдеще, тези изследвания ще помогнат на лекарите да разработват нови продукти, които защитават нашия черен дроб от увреждане.

Но засега едно нещо е ясно - вие спокойно можете да се насладите на любимата си напитка, която дори ще ви предпазва от увреждане на черния дроб.