Към пастите за зъби със флуор следва да се отнасяме внимателно. Флуорът може да се натрупва в костната тъкан и да я направи крехка и съответно податливи на фрактури.

Минералът флуор не се контролира от системите на човешкия организъм и съответно лесно се натрупва в тъканите, ако се приема над допустимите количества. За почистването на зъбите е достатъчно количество паста за зъби, колкото грахово зърно.

Каква е ползата е флуора?

Първите пасти за зъби с този химичен елемент са се появили в далечната 1914-та година. Минералът е бил добавян в пастите за зъби с цел осигуряване на защита срещу кариес.

Известно е, че флуоридите притежават свойството да свързват минералите – основно калций, по този начин способствайки за реминерализация на зъбите.

Флуорът прави зъбния емайл по-твърд и устойчив към действието на киселини, попадащи устната кухина с храната.
Отчитайки положителните свойства на флуора, този минерал започнал да се добавя масово в пастите за зъби.

Но през последните години лекарите все по-често говорят за вредата от флуорираните средства за лична хигиена.

Излишък от флуор – грахово зърно вместо цяло ивица

Въпреки ползата, която носи на организма флуоротерапията, съществуват немалко специалисти, които се противопоставят на флуорирането на пастите за зъби.

А това се дължи на факта, че прекомерният прием на флуор е токсичен за организма. И същевременно не съществуват никакви симптоми на недостиг на този минерал.

Важно!

Зъбният камък се премахва само на зъболекарския стол, никаква паста за зъби не помага.

Зъболекарите съветват хората да слагат на четката зъби паста с размер на грахово зърно, а не цяла ивица, както правим обикновено.

Ако продължително време използвате пасти за зъби с флуор и надвишавате препоръчаните от стоматолозите дози, то можете да пострадате от излишък от флуор в организма.

С какво е вреден излишъкът от флуора в организма?

И така, до какво би могъл да доведе прекомерното количество на минерала в организма? Наднорменото постъпване на флуор в организма застрашава човек с развитието на заболяването флуороза.

Имайте предвид, че йоните на минерала се отлагат не само в зъбите, но и в костната тъкан. Това води до недостиг на органични съединения в костите, поради което последните стават много крехки.

Ситуацията се усложнява от това, че флуорът почти не се изхвърля от организма чрез потта, урината и изпражненията.

Някои изследвания показват, че прекомерното постъпване на флуор в организма води до намаляване синтеза на тестостерона при мъжете.

Според данни от други проучвания, в географските области, в които има флуорирана вода, живеят хора с понижено интелектуално ниво.

Известно е, че флуорът може да се натрупва и в щитовидната жлеза, нарушавайки образуването на щитовидни хормони.
У нас преди около 6-7 години имаше предложение да започне флуорирането на питейната вода, но не беше приет.

В пастите за зъби количествата флуор са много по-малки от дневно допустимата доза от 2-3 мг. Малки количества от минерала се съдържат във храната, която консумираме.

Някои минерални води като Девинската и Хисарската са с високо съдържание на флуориди – над 5 мг на литър, затова не са препоръчителни за ежедневна употреба и още повече за малки деца.

А питейната вода в София съдържа незначителна количества флуор – по-малко от 0.20 мг на литър.