Оказва се, че сексът може да ви е от изключителна полза, що се отнася до отслабването ви, но от друга страна, може да е и причината диетата ви да се окаже още по-трудна за изпълнение, отколкото е изглеждала първоначално.

Върху правилното спазване на хранителния ви режим всъщност влияят доста фактори, за които може би дори и не подозирате, и науката вече официално може да потвърди, че половият акт е един от тях.

Как сексът може да подпомогне процеса на отслабване?

На първо място, загубата на доста калории не е за пренебрегване. Според проведени изследвания, едно страстно сексуално половинчасово изживяване може да изгори до 200 калории, които се равняват на едно 15-минутно бързо тичане с около 11-12 км/ч. Разбира се, изгубените калории варират, в зависимост от възрастта ви, структурата ви, телосложението ви, килограмите ви и още хиляди неща, свързани с лично персоналните ви данни.

Сексът, също така ще ви спомогне и за стягането и оформянето на мускулите на краката – определени пози не само, че ще ви помогнат да изгорите повече калории, но и ще принудят мускулите ви да участват активно в акта, като следователно се напрягат – така шансът да свалите мазнини, а не мускулна маса остава по-голям, за ваше щастие.

Защото когато кажем: „Искам да сваля няколко килограма.“ рядко имаме в предвид, че искаме да останем отпуснати и омазнени отвсякъде. Всъщност това, което си представяме най-често е едно атлетично, стегнато, спортно тяло – сексът се явява страхотен и доста приятен начин да го постигнем.

А за да наблегнем на загубата на мазнини е добра идея да го направим бърз /не в смисъл на преждевременна еякулация/ и страстен – така половият акт се превръща в едно невероятно незаменимо кардио.

Също така, сексът стимулира отделянето на така наречените хормони на щастието – ендорфин и допамин, чието производство бива стимулирано по подобен начин и от храната. Времето, което сексът ще ви отнеме е времето, в което няма да се тормозите с мисли за нещо сладко, а със сигурност часовете след това няма да ви се струват мрачни, да сте потънали в тъжни мисли би било доста рядко срещано явление и следователно, шансът да започнете да ровите из шкафовете с надеждата да откриете някой скрит шоколад намалява значително.

Освен това, присъствието на любимия човек може да действа доста мотивиращо – научно доказано е, че хората се провалят в начинанията си много по-рядко, когато са заобиколени от други хора. Ужасът настава, когато всъщност останат сами.

Как сексът може да попречи на процеса на отслабване?

За жалост, някои хора, които нямат толкова късмет, обаче, изпитват и лошата страна на сексуалните изживявания – а именно тази, която ги възпрепятства по пътя им за хубаво тяло.

От секса се огладнява. Колкото и да не ни се иска да го признаем, този ефект се появява при страшно много хора. Веднага след сексуалният акт е възможно да изпитате такава нужда от храна, поради огромния разход на енергия, че да се нахвърлите на първото нещо, което видите в хладилника на гаджето си и да погълнете страшно голямо количество, без дори да си направите труда да си дадете сметка колко нездравословно или висококалорично е то.

Този ефект е още по-голям, ако сте и гладували преди това. В такъв случай, след толкова време останал без гориво организъм и толкова много изразходвана енергия е много вероятно диетата ви да има подобен завършек.

Затова трябва и да внимавате – да познавате себе си и сами да прецените – можете ли да използвате секса като ефективно средство за отслабване или той би ви донесъл повече вреди, отколкото ползи?