В продължение на хилядолетия в Китай са търсели рецепти за вечна младост и дълголетие за императорското семейство. Днес ги предават от поколение на поколение.

Несъмнено предимство е в това, че всеки може да ги следва.

Тайните на дълголетието

Лечителите от Поднебесната империя са убедени, че основата на здравето и дългите години живот при мъже и жени се залагат в различна възраст.

За силния пол решаващ период е от 30 до 50 години, а за нежната половина – от 40 до 60 години.

Така че никога не е късно да започнем да се грижим за своето здраве. Изследванията показват, че колкото по-рано започнем да водим здравословен начин на живот, с толкова по-малък от заболявания ще стигнем до старостта.

1.Търсене на смисъл в живот

Една от основните тайни на дълголетието на жителите на Китай е в религиозната философия – даоизъм.

Тази философия обединява религия и философия, медицина и кулинария, наука и смисъл на живота. Китайците са убедени, че всеки човек има свой собствен път – Дао, който е необходимо да се следва, за да се постигне щастие.

За да е този път лек и да не е трънлив, е необходимо да се погрижим за своето тяло. Организмът се разглежда като цялостна система, в която духовното и физическото са неразривно свързани.

2.Баланс между работа и отдих

Дао философията учи да се търси баланс във всичко. И равновесието между работата и отдихът, не е изключение. Китайците предпочитат да се трудят продуктивно през деня и добре да си почиват през нощта. Убедени са, че ако някой прави нещо обратно, баланс няма да може да се намери, и това може да се отрази на здравето.

Жителите на Поднебесната империя съветват точно да се планира работата и отдихът. Излишният обем работи води до хроничен стрес, който предизвиква болести. Недостигът на пълноценен отдих и сън, лишава от енергия, и предизвиква безсъние.

Получава се затворен кръг – колкото повече човек работи, толкова по-малко време остава за отдих, и толкова по-кратък е животът му. Затова е необходимо да се стремим към равновесие, през деня – мисли, нощта – сън.

Ново изследване от 2023 г. показва данни, че пълноценният нощен отдих може да удължи живота на човек с до 5 години.

3.Повече естествени движения

На територията на Китай има селце на дълголетниците. Хората, които го населяват, не ходят на фитнес или на друг спорт и не практикуват целеви силови натоварвания. Движат се естествено и са много енергични. По всяко време на годината ходят пеша на много големи разстояния и се занимават със земеделски труд.

Според учените това е една от тайните на тяхното дълголетие.

Активното движение поне по 15 минути дневно укрепва здравето на сърцето и предотвратява отлагането на стените на кръвоносните съдове, които влошават тяхната функция.

Целта на разходката е да се възстанови правилното дишане и да се настроим на позитивна енергия.

3.Усмивки и добро настроение

Отличителна национална черта на жителите на Поднебесната империя, това е усмивката, дори и да ни е зле.

Китайците на практика винаги се усмихват. Убедени са, че усмивката удължава живота, и изследванията го потвърждават.

Позитивното отношение към живота, това е още една важна тайна на дълголетието. Когато човек е оптимист, то нещата му вървят, и възприема светът по друг начин. Също така в живота му има повече място за радост и добро настроение. Песимистите в това отношение са губещи.

Трудно е да си оптимист, когато вътре в теб агресията се увеличава. Китайците са убедени, че не трябва да се потиска. Необходимо е да се научим да се справяме с нея – да я освобождаваме по безопасен начин, без да си го изкарваме на околните, нито пък на себе си.

4.Освобождаване на натрупания гняв

Не трупайте гняв вътре в себе си, освобождавайте го навън. Например, покрещете си сред природата или направете дълга разходка на велосипед.

5.Проста, но полезна храна

Традиционната китайска храна е проста, но същевременно и доста полезна. Жителите на Поднебесната империя се стараят да ядат повече ориз, бобове, зеленчуци. Освен това те ядат риба и морски дарове, пилешко и пуешко. В тяхното хранене присъстват гъби и водорасли.