Когато чуем думата цветя, обикновено си представяме изпъстрени с красиви цветове градини или пък цветна изненада от любимите ни хора. В готварската индустрия обаче, цветята вече не са само в саксии, а и в чинии.
В последното десетилетие, навлезна нова мода в кухните по цял свят, а именно ядливите цветя. Дори и някои от по-големите вериги супермаркети у нас, можете да срещнете този, наглед, екзотичен продукт.
Днес в Lechenie.bg, сме решили да запознаем тези от вас, които не са наясно, с ядливите цветя и да ви покажем, че те могат да бъдат не просто каприз, а и източник на полезни вещества.
1. Глухарчета
Градинарите възприемат глухарчетата, повече като досадни плевели, но не трябва да отричаме факта, че тези плевели са изцяло ядливи. Освен към салатите, някои готвачи съветват да пробвате да ги панирате и спържите (като при тази обработка, трябва да имате предвид, че ще се изгубят някои от полезните им свойства).
Освен красиви и вкусни, глухарчетата притежават антиоксидантни свойства, а също така се препоръчват и за диабетици.
2. Латинка
Цветята на това растение притежават ярки цветове, които може би, ще ви е жал да сготвите. Ако все пак се „престрашите“, може да ги добавите към някои варени ястия или като свежа гарнитура, заради леко пикантният им вкус.
В цветето се срещат и вещества, които притежават антиоксидантно и противовъзпалително свойство.
3. Рози
Тук ще говорим само за самите венчелистчета на розите. Тези цветове са не само символ на любовта, но и притежават ароматен и леко сладък вкус. Освен сурови, от цветовете от роза могат да се направят различни конфитюри или да се добавят към някои смутита или сосове.
Освен вкусни, тези цветове, доказано, могат да помогнат при тревожност, а и да снабдят организма с витамини.
4. Цветове от тикви
Всеки, който е отглеждал или просто е виждал още неоткъснати летни тикви от градина, може би е забелязвал, че тиквите имат изненадващо красиви жълти и големи цветове. Тези цветове, се струва да откъснете заедно с тиквата и да добавите към салати или гарнитури, тъй като те са отлични за сурова консумация. Те са богати на мастноразтворими витамини, витамин С и някои минерали, сред които магнезий, калий, мед и калций.
5. Трицветна теменуга
Те имат свеж и лек вкус и аромат, а и придават страхотно настроение към чинията. Слагат се, най-често, към десерти, като могат и да се пасират. Добро допърнение, биха били и към зелени салати. Установено е, че теменугите имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.