Знаете ли, че двама на всеки трима души страдат и/или губят живота си от сърдечно-съдови заболявания. Най-честите причини за смъртност свързани със сърдечно-съдовата система са миокардният инфаркт, мозъчният инсулт и сърдечната недостатъчност.

Установено е, че главните рискови фактори за развитието на тези заболявания са свързани с начина на живот. Затова и днешната статия ще бъде посветена именно на превенцията, която всеки от нас може да си осигури, за да се предпази от сърдечно-съдово страдание.

Какво е ролята на храненето в сърдечно-съдовото здраве

Храненето заема една огромна част от нашия живот и няма как начинът на хранене да не повлияе нашето здраве, категорични са лекарите. То е ключов фактор за отключване или пък предпазване от много заболявания – преддиабетно състояние, захарен диабет, инсулинова резистентост, затлъстяване и много други.

Захарният диабет, например, покачва многократно рискът от развитие и на инфаркт, и на инсулт, като засяга и съдовата мрежа, основно на долните крайници.

Има ли вредни и полезни за сърцето храни

Най-вероятно, всеки който се лекува от сърдечно-съдово заболяване е съветван от своя лекар да ограничи употребата на някои хранителни продукти и да приема повече от други.

Най-полезни за сърцето са храните богати на омега-3 мастни киселини, като това са, най-вече, рибата, рибните продукти и суровите ядки. В Lechenie.bg можете да намерите подробна информация за омега-3 и храните, богати на тези мастни киселини.

Също така, се старайте да хапвате нискомаслени млечни продукти, а от месата – залагайте на тези меса, които са бедни на мазнини (най-вече, птичето месо).

Високият прием на захар е свързан с повишенен риск от развитие на захарен диабет и затлъстяване, което от своя страна повишава риска от развитие на сърдечни проблеми.

Макар и за някои хора, хапването на по-малко солени храни да е предизвикателство, това със сигурност се счита за протективна мярка за сърцето. Солта е особено вредна за хипертониците и увеличава риска от развитие на артериална хипертония.

Самоубийство ли е пушенето

Макар този въпрос да плаши много от вас, сме длъжни да кажем и за ролята на тютюнопушенето. Според СЗО над 30% от световното население е зависимо от цигарите.

Хиляди проучвания са показали, че тютюнопушенето е един от най-застрашаващите фактори за развитие на миокарден инфакт.

Особено опасна е комбинацията „пушач с високи стойности на лошия холестерол“, като при тези хора рискът от инфаркт е 7-7,5 пъти по-висок, в сравнение с хората, които не спадат към тази група.

5 съвета за здраво сърце

  • Поддържайте оптимално телесно тегло;
  • Отделяйте минимум 20 минути на ден за физическа активност;
  • Старайте се да хапвате минимум 400 гр сурови плодове и зеленчуци дневно;
  • Спете поне 7 часа на нощ;
  • Посещавайте ежегодно кардиолог.