Пикногенолът е естествен растителен продукт, който се добива от кората на европейския крайбрежен бор – пиния /Pinus Marítima/. Това е най-мощният антиоксидант, познат ни днес, който предпазва човешкото тяло от токсините в околната среда.

Резултатите от проведените научни изследвания показаха, че пикногенолът е 50 пъти по-ефективен от витамин Е и 20 пъти по-мощен от витамин С.

Също така се установи, че пикногенолът се абсорбира бързо и се разпространява във всички тъкани на тялото само след 20 минути.

Растителният продукт също активира и витамин С, като засилва действието му, преди да напусне тялото.

Пикногенолът се предлага под формата на хранителна добавка от няколко години успешно в редица европейски държави, включително и в България, като може да се причисли към средния ценови сегмент.

Какъв е механизмът му на действие?

Подобно на витамините С и Е, пикногенол е търговско наименование на проантоцианидин, специфична група биофлавоноиди, от която са и 40 други биологично активни компоненти.

Той е мощен антиоксидант, който неутрализира нестабилните или „радикални“ кислородни молекули, които атакуват клетките в организма.

Когато тези молекули „свободни радикали“ останат неконтролирани, те разрушават колагена на тъканите, който поддържа в рамките на тялото ставите, кожата и органите.

Свободните радикали препрограмират ДНК на клетките и са идентифицирани като фактор при 60 различни заболявания.

Освен това, стареенето, възпалението на мускулите, ставите и другите тъкани, както и неправилното функциониране на кръвоносната и нервната система често са резултат от увреждането от свободни радикали.

Пикногенолът осигурява на човешкото тяло отлична антиоксидантна хранителна подкрепа за различните процеси на възстановяване на тъканите.

Растителният продукт спомага за поддържането и укрепването за устойчивостта на капилярите като така ги предпазва от нестабилност и разкъсване.

Пикногенолът е полезен като профилактично средство срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, като разширени вени, периферни кръвоизливи, диабетна ретинопатия и хипертония.

От клиничните проучвания на действието на естественият продукт върху хора учените установили, че устойчивостта на капилярите при едната група от пациентите със сърдечно-съдови заболявания се повишава с 3 пъти повече в сравнение с тези, на които били предписани други хранителни флавоноиди за възстановяване на увредените капиляри.

Физиологията на възстановяването на капилярите включва преди всичко колагеназите – ензимите, които разграждат белтъците. Те се освобождават в тялото при увреждане на тъканите и последващо възпаление.

Чрез допълването на хранителния режим с хранителни добавки, съдържащи пикногенол, човек може ефективно да инхибира, освобождаването на нежеланите колагенази. Така се предотвратява разрушаването на стените на капилярите.

Съществуват над 1000 научни изследвания, които документират способността на тялото да усвоява бионаличния пикногенол.

Като естественият продукт се приема като хранителна добавка и след това се измерят неговите нива в човешкото тяло, резултатите показват, че изпълнява функцията на клетъчен детоксикатор.

Каква е причината толкова бързо да се усвоява?

Пикногенолът бързо се абсорбира от стомашно-чревният тракт поради отличната си разтворимост във вода.

По този начин спомага за изключително бързото възстановяване на увредените клетъчните мембрани на капилярите и на съединителната тъкан /колаген/.

Неутрализира разрушителното окисление на свободните радикали отвън и отвътре на мембраните поради уникалното си свойство толкова лесно и бързо да се разтваря във вода.

Учените са установили, че съставката на пикногенолът катехин всъщност способства за отстраняване на свободните радикали от тялото.

Съединението се свързва с тях и след това новообразуваните молекули се изхвърлят от организма като отпадъчни продукти.

Неутрализираните остатъци от радикалите се натрупват в бъбреците и чрез урината се отстраняват, затова абсорбцията на пикногенолът се определя чрез откриване на неговите метаболити в урината.