Резултатите от наскоро проведено научно изследване показват, че силибинин, активното вещество в магарешкия бодил, познат също и като бял трън, спомага за ограничаване на възпаленията в червата, а също така и възпрепятства развитието и размножаването на раковите клетки в червата.

Магарешкият бодил е растение, чиито плодове и семена се използват ефективно в народната медицина за направата на различни отвари и лекарства при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Активната съставка, открита в белия трън – силимарин, чийто основен компонент е именно силибинина, е силен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане и стимулира възстановяването на чернодробната тъкан.

Ограничава възпалителните процеси

Учените съсредоточават изследванията си върху стволовите клетки на рака на дебелото черво. Това са клетки, които самостоятелно се образуват и съществуват в условия на възпаление.

Изследователите, провели изследването върху животни. На химически третирани мишки да развият обусловен от възпалителен процес рак на дебелото черво се предоставял или силибинин или нищо.

Резултатите от проведеното проучване са достатъчно ясни: при третираните с активното вещество в белия трън мишки случаите на тумори са значително по-малко случаите на рак на дебелото черво.

Докато при почти всички гризачи от контролната група, които не били третирани, заболяването се е развило.
Освен това, при групата, третирана с силибинин, учените установяват съвсем слабо възпаление на дебелото черво. 

А мишките от третираната група, при които се наблюдавало ректално кървене и пролапс на правото черво, били съвсем малко на брой в сравнение с по-голямата част при контролната група.

Учените определят резултатите от изследването като обнадеждаващи, тъй като храненето на мишките със силибинин има, предпазващо от образуването на злокачествени образувания, действие.

В допълнение, за да потвърдят ползите от превантивното използване на екстракт от магарешки бодил, авторите на проучването посочват и механизмът на неговото действие.

Раковите стволови клетки /РКС/ съществуват в туморите като отделна колония и често не се повлияват от конвенционалното лечение на злокачествените заболявания.

Така, дори когато чрез стандартните терапии за лечение на рак се постига излекуване на пациента, стволовите клетки на злокачественото заболяване могат да предизвикват рецидив и метастази.

Намирането на начин за насочване на лечението към тези специфични клетки се предполага, че ще увеличи продължителността и качеството живот на пациентите, заболели от рак.

За раковите стволови клетки е научно установено, че са самостоятелно подновяващи се. Размножавайки се с бързи темпове, те предизвикват рак на дебелото черво, като са програмирани да оцеляват много по-дълго време от нормалните здрави клетки.

Основен елемент на експанзията и оцеляването на РКС са проинфламаторните протеини интерлевкин 4 и 6, които се експресират от левкоцитите. И тези протеини са от съществено значение за увеличаване на броя на РКС, а също така регулират тяхното оцеляване и функция.

Силибининът блокира сигнализацията на интерлевкин 4 и 6 и така ограничава количеството на самообновяващи се ракови стволови клетки.

Всъщност активното вещество в магарешкия бодил въздейства на сигнализацията на стволовите клетки на рака на дебелото черво в самото злокачествено образувание.

Но учените, участвали в изследването посочват, че ще е много трудно да се получи разрешение за клинични изпитвания на хемопревантивни агенти поради необходимостта от третирането с тях на много здрави хора, което да се окаже въздействие на много малко от тях, които биха развили болестта.

Други лабораторни дании сочат, че магарешкият бодил може да се използва и като предпазно средство срещу рак на кожата.