Напоследък много се говори за вредата от т.нар. червено месо – говеждо, свинско, агнешко и телешко. За алтернатива се посочват растителните източници на белтъчини или бяло месо – пилешко и пуешко. Ако вегетарианството не е за вас, тоест има варианти с месото от домашни птици.

Висок холестерол и от пилешкото

Учени от Научноизследователския институт на Оукланд са готови да оспорят до колко пилешкото е алтернатива.

В мащабно изследване с участие на около 2000 души, учените показват, че яденето на т.нар. бяло пилешко месо също допринася за повишаване на нивата на лошия холестерол, както и червеното.

Изследователите отбелязват, че когато са планирали това проучване са очаквали червеното месо да окаже неблагоприятно влияние на нивата на холестерола в кръвта в по-голяма степен от бялото. И са изненадани от установеното в крайна сметка.

Новите резултати отчасти противоречат на официалните препоръки на здравните власти, съгласно които е по-добре да се яде пилешко за здраво сърце, отколкото говеждо.

В отговор изследователите предлагат да се заместят белтъчините от пилешкото с млечни, бобови и зеленчуци. Според учените най-добрият вариант за понижаване на нивата на холестерола.

Що се отнася до потвърждението на факта, че бялото месо е по-полезно от червеното, то сега учените не са готови да го оспорят. Но твърдят, че не е свързано с холестерола.

През последните години бяха проведени множество изследвания, в които се установява, че червеното месо е вредно за здравето, дори и в малки количества и дори може да е канцерогенно.

Антибиотици и хормони в пилешкото основните опасения

За пилешкото месо опасенията са свързани с използването на антибиотици и хормони за стимулиране на растежа на пилетата, за да наддават по-бързо.

Но у нас повечето земеделски стопанства не могат да си позволят да харчат допълнително средства за осигуряване на хормони и антибиотици, затова и подобни мероприятия са характерни за птицефермите в Западна Европа и в част от Източна.

Пилешкото, което се произвежда у нас не се третира с хормони, а антибиотици на пилетата се дават само в краен случай.