Храносмилателната система реагира на всички външни изменения с активиране или със забавяне на моториката.

Някои влияния, като се започне от отделни храни и напитки, като се стигне до йога или стрес, могат да предизвикват диария, спазми или подуване на корема.

Възможни са проблеми с изхождането при диабет или алергия. Да разгледаме няколко фактора, които могат да станат провокатори на диария.

Най-неочакваните причини за диария

1.Чесън и други храни

Много хора похапват ястия с чесън, без да получават каквито и да е храносмилателни разстройства. Но при част от хората предизвиква диария, тъй като се съдържат фруктани.

Това са молекули, които могат да предизвикат храносмилателни разстройства при хора със синдром на раздразненото дебело черво и с други храносмилателни заболявания.

Някои други храни като лук, аспержи, кромид лук, ечемик също съдържат фруктани, затова и ако се похапват в по-големи количества също разхлабват.

2.Храни с отметка „без захар”

Повечето от нас, които опитват да отслабнат, могат да избират храни без захар. Захарните заместители намаляват калоричността на храната, но на фона на техния прием са възможни диария и болка в корема.

Много напълно невинни лакомства, дъвка без захар, някои протеинови или хранителни барове и дори пастата за зъби съдържат захарен спирт, съединения, срещащи се в природата в някои плодове и зеленчуци, а също и синтетични за подслаждане на определени продукти.

3.Кафе и диария

При много хора след пиене на кафе се активизира чревната перисталтика и понякога възниква диария. Вината за това не е напитката, а на съдържащия се в нея кофеин.

Проблемите с храносмилането често се дължат на пиенето на огромни количества газирани напитки с кофеин, черен чай и енергийни напитки.

Кофеинът ускорява моториката на стомашно-чревния тракт и е стимулатор, който влияе отпускащо на стомашно-чревния тракт.

Също има и някои изследвания, които показват, че и кафето може да е със слабително действие. Кафето без кофеин при някои хора предизвиква диария.

4.Стрес

Ако се изключи синдром на раздразненото дебело черво, целиакия и хранителна алергия към млечни продукти, пшеница или ядки, а диария все пак възниква, причината може да е стрес.

Независимо дали съществуват здравословни проблеми, постоянното недоспиване, напрегнатият работен график и физическите натоварвания могат да повлияят на чревната моторика.

На фона на стрес при някои е възможно да се появи мигрена, при други – болка в гърба, а при трети – запек или диария.

5.Фъстъци и ядки

От фъстъците в десертите, бонбоните или при ядене в чист вид е възможно да възникне диария.

Фъстъците както другите ядки и семена, сред които сусамено семе, бадеми, кашу и бразилски ядки, съдържат много магнезий, минерал, който стимулира перисталтиката.

Слабителното действие на ядките понякога е твърде активно и рязко. Това е особено изразено при отстранен жлъчен мехур и при чувствителност към мазна храна.

6.Менструации и ПМС

Преди началото на менструацията са възможни колебания в настроението, неприятни спазми ниско в корема и намаляване на работоспособността, характерни за ПМС. Някои жени, освен всички останали не най-приятни проявления.

Това е свързано с измененията на концентрациите на полови хормони, които влияят и на чревната моторика. Много жени получават диария в началото на менструацията.

Причината може да е в хормоналните изменения, които водят до съкращаване на матката и развитие на болезнени спазми.

7.Диабет

Много заболявания, сред които синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон и язвен колит, могат да предизвикат подуване на корема, запек или диария.

Но и други заболявания, сред които недобре контролиран диабет и болести на щитовидната жлеза, е възможно да доведат до стомашно-чревни разстройства.

На фона на диабет е по-характерна полиурия /голямо количество на отделяната за денонощие урина/, също е възможна и диария.

 Веднага щом се установи контрол над диабета и кръвната захар се нормализира, коригира се храненето и чревното разстройство отшумява от само себе си.