Катерина Стефанова от Бургас публикува снимка във Facebook на пиян лекар от центъра за спешна медицинска помощ в Бургас, който отказал да окаже помощ на нейна близка, която получила криза, освен това дежурната сестра поискала заплащането на такса от 25 лева, въпреки че на лицето, което се оказва спешна медицинска помощ е здравно осигурено.

А и спешната медицинска помощ е безплатна за всички български граждани и никой няма право да им изисква заплащането на каквито и да е суми.

Най-потресаващото в случая е, че дежурният лекар е бил до такава степен пиян, че дори е бил неадекватен. Как в това състояние ще оказва спешна медицинска помощ и евентуално би спасил животът на някого.

Имаме основания да повярваме в твърденията на младата жена, тъй като постът и в социалната мрежа е коментиран от хора, които са потърпевши от потресаващото отношение на лекарите в Бургас.

Друга жена в коментар под публикацията твърди, че същият този лекар на снимката,  е уморил нейни близки и след като тя се е опитала да му поиска сметка и да го попита защо така се е отнесъл е била изгонена от болницата и повече не е била допускана в нея.

Теодора Веселинова, също очевидно потърпевша от неговото абсолютно недопустимо поведение според каквито и да е медицински и дори морални и хуманни принципи, коментира, че изписвал фастум гел за язва на стомаха и когато го направил поискал почерпка.

Надяваме след настоящата публикация Министерството на здравеопазването и органите, които контролират оказването на спешна медицинска помощ да се самосезират и да вземат необходимите мерки, като в случая с уволнението на лекаря отговорността му не се изчерпва, той трябва да бъде съден, защото по закон е задължен да оказва спешна медицинска помощ на лица, които имат нужда от нея, в противен случай се ангажира наказателната му отговорност.

Следователно очакваме и самосезиране и от бургаската прокуратура след изнасянето на данните за този потресаващ случай. Отделно трябва да бъде потърсена и отговорността на дежурната сестра, която съвсем без никакво основание е поискала пари от хора, които са дошли да им бъде оказана спешна медицинска помощ. Това нейно поведение по никакъв начин не отговаря на никакви етични стандарти.