Интерактивният робот на снимката на компанията IBM засега изглежда доста безобидно.

Създаденият от компанията Майкрософт самообучаващ се туитър бот с изкуствен интелект за по-малко от ден след пускането си се научи да псува и да пуска расистки туитове.

Според замисъла на създателите си, програмата трябва да общува основно с млади хора на възраст 18-24 години. В процеса на общуване изкуственият интелект се учи от събеседника си. И ето какво научи…

Дори и най-напредналите образци на съвременния изкуствен интелект не превъзхождат 4-годишно дете, някои скептици и по-точно известният учен Стивън Хокинг се опасява от твърде бързото развитие на този отрасъл с големи неприятности за човечеството впоследствие.

Заплашват ли ни въстанията на машините?

Когато са били писани научно-фантастични книги, посветени на този въпрос, изкуственият интелект се представял като нещо много далечно.

Приблизително било разбираемо как трябва да функционира от гледна точка на научната фантастика, но до практическата реализация оставали, както тогава изглеждало, десетилетия, дори ако не и повече.

Дори когато се появява филмът Терминатор с човекоподобен робот, който мислил макар и едностранно – от серията „да убие всички хора“, това също се оказало мръсна шега.

Сега самият Стивън Хокинг, който е принуден заради своята тежка болест за общуване с околните да използва специално разработена програма, която също инкорпорира в себе си елементи на изкуствен интелект, че може да стане лошо и то много по-рано, отколкото си мислим.

Действително ли всичко е толкова лошо?

Историята с изкуствения интелект на компанията Майкрософт – не би било редно да говорим нищо лошо за тях, но път Туитър.

Коментарите в мрежата не са изненадващи, ако този робот натрупва интелект, общувайки с 18-годишни тийнейджъри.
Би трябвало да си помислим, че речниковият запас там е съответстващ, и дълбочината на мисълта.

Но компютрите, за съжаление, не се занимават само с това, което се пише в Туитър

Накратко, колко далече сме от въстание на машините с всички тези терминаторски приспособления, трябва ли вече да се запасяваме с кондезирано мляко?

Да започнем първо оттам, че думата робот е измислена от Карел Чапек.

И още в първите романи за роботи, дори е направен филм в началото на миналия век за битката на роботите с човечеството, тоест от момента, в който се появява темата с роботите – на преден план излиза и втората тема и това е напълно нормално.

Втората значима епоха е на Айзък Азимов, който формулира правила за поведение на роботите и че те не трябва да нанасят вреда на човечеството.

Три правила на робототехниката

Тези теми са неразривно свързани и борбата на човечеството върви ръка за ръка с цялата история на роботите, от момента, в който се появява тази дума.

Хокинг по-скоро силно изпреварва своето време,по-скоро нашето време. Той е гений и трудно може да бъде разбран, но засега страховете му са преувеличени, защото робототехниката се развива много по-бавно, отколкото ние бихме искали.

Всички очакваха 5-10 години след публикацията на романа на Карел Чапек в домовете ни да се появят роботи, които да вършат всичката работа в домакинството, но засега по-скоро не виждаме това.

Всичко, което виждаме в опитите за създаване на изкуствен интелект, е достатъчно безпомощно не защото не работим добре над този проблем, а защото е много мащабен.