Учени от Университета Отаго – Нова Зеландия съобщават, че само 2 кивита дневно могат да повишат значително усещането за жизнена сила и енергия.

Кивито вдига нивата на витамин С в кръвта

В изследването участвали 167 души на възраст от 18 до 35 г. Всички те имали ниски нива на витамин С в организма. Разпределили ги в 3 групи – едната група всеки ден изяждали по 2 кивита, на втората давали еквивалентно количество витамин С – 250 мг, а на третата – таблетки плацебо.

Наблюденията продължили 4 седмици. Изследвания и проучване се провеждат веднъж на 2 седмици.

Според получените данни, нивото на витамин С стига нормите в групата, в която ядат киви и в групата, които приемали витамин С след 2 седмици.

В плацебо групата естествено този ефект не е бил достигнат, но това, което е по-интересно, от групата, на която давали киви, съобщават за прилив на жизнена енергия, за усещане за увеличаване на жизнените сили.

Как да се снабдим с кивита през следващите месеци

В групата, в която приемали витамин С на таблетки този ефект не бил толкова добре изразен. Учените стигат до заключението, че плодовете имат редица предимства – при повечето хора те подобряват настроението, намаляват умората, като водят до по-изразен ефект, отколкото витамините на таблетки.

През последните години у нас започна по-масово отглеждане на кивита по дворовете, тъй като е създаден хибрид на растението, което наподобява обикновена асма, и издържа на по-ниски температури.

Кивито се смята за тропически плод, който изисква по-високи температури както портокали, лимони и други цитруси. Обикновено по-прясно киви се появява по магазини и пазари у нас през зимните месеци, тогава, когато е и най-необходимо – в разгара на сезона на грипа и настинките.

Затова е добре, когато се сетим при следващото пазаруване в магазина, да си вземем киви, тъй като то ще ни е повече от необходимо през следващите месеци, когато не знаем какво да очакваме.

Разбира се, то не е панацея, но все повече изследвания показват, че то помага за повишаване на защитните сили на организма.