Според представен от здравно министерство отчет за изразходените средства за изплащане на допълнителни възнаграждения на медици, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19, които са по проект на Оперативна програма за развитие човешките ресурси, разработен специално заради пандемията, към момента са разплатени по-малко от 50% от обещаните 40 млн. лева.

1000 лв. е чистата сума върху която се дължат осигуровки и данъци

Малко след обявяването на извънредното положение премиерът обеща всички медици на първа линия да получат допълнително по 1000 лв. към трудовите си възнаграждения.

Критериите, по които се определя кои лекари и медицински персонал имат право на това допълнително материално стимулиране, предизвикаха големи раздори, тъй като бяха повече от неясни.

За предходните 3 месеца най-много средства са одобрени за изплащане през месец април, тъй като тогава бе достигнат пика на пандемията, най-много бяха хоспитализирани с COVID-19, затова от общо малко над 19,5 млн. лева, които са верифицирани като разход, 8 млн. са през април.

През април близо 3800 служители от 64 лечебни заведения са имали право на допълнителното възнаграждение или като малко под 5,6 млн. лева, от Центровете за спешна медицинска помощ са близо 2000, като за тях са заложени около 2,8 млн. лева.

Допълнителните 1000 лв. към заплатата са чисто възнаграждение, което се получава от съответния медик или служител на първа линия, върху него се заплащат осигурителни вноски според правилата на КСО, както и данък общ доход.

Аргументът на премиера защо да се облагат тези допълнителни възнаграждения бе в насока да се пълнят фондовете на държавното обществено осигуряване, както и хазната п линията на данък общ доход. 

През април и служители от 3 лаборатории са одобрени за получаване на допълнителни 1000 лв., общо 42-ма служители. По всяка вероятност това са онези, които са работили директно с пробите.

За месец май от Спешна помощ не са получили все още по 1000 лв. допълнително

За месец май все още не е платено за служителите на Центровете за спешна медицинска помощ, тъй като от тях не е предоставена информация за извършената дейност, както и работещите на първа линия в Националния център за заразни и паразитни болести.

Очаква се това да стане през следващите дни и тогава ще има яснота колко от работещите в двете структури са имали право на допълнителното възнаграждение през май.

Затова и през май сумата е по-малка, отколкото през април. От здравно министерство уточняват, че разходът по проекта ще се увеличи с възнагражденията за април на служителите на РЗИ, които съгласно Закона за държавния служител имат право на допълнително материално стимулиране веднъж на тримесечие.

Това означава, че допълнителните възнаграждения, начислени през април и май и юни ще бъдат изплатени през юли. 

Проектът финансира и минимални заплати на здравни медиатори

В рамките на проекта са допуснати за финансиране и възнаграждения на здравни медиатори към общините, за които се възстановяват разходи и осигуровки за минималната работна заплата от 610 лв. Сключени са договори към проекта за 108 здравни медиатори към общините. 

Здравни медиатори разясняваха какви противоепидемични мерки трябва да се спазват в Ямбол, когато един от кварталите на града се превърна в огнище на коронавируса. 

Общият брой на одобрените допълнителни възнаграждения е на 13 000, като средно се падат по около 1400 лв. на медик. 

Ако продължи епидемията у нас не стихне, то финансирането по проекта ще бъде изчерпано до края на септември, когато се очаква и втората вълна на COVID-19. 

Тепърва ще се оценява обаче дали критериите кой медик е на първа линия срещу коронавируса отговарят на реалността и дали са справедливи и не ощетяват едни медици за сметка на други, за което вече имаше няколко пъти индикации.