Цветът на венците зависи от много фактори. При норма те трябва да са розови, умерено овлажнени. Измененията на техния цвят често са признак на заболявания.

Черни венци – възможни причини, симптоми и лечение

Какви заболявания предизвикват почерняване на венците

Прегледът на устната кухина може да разкрие важни аспекти от здравословното състояние на човек, и не става въпрос само за дентални заболявания.

Винаги може да се открие връзка между соматични заболявания, възпалителни процеси във венците и нарушения на метаболитните процеси.

Бледите, буквално бели венци са признак на анемия, нарушение на обмяната на веществата в тъканите, което се разглежда като предразполагащ фактор за развитие на пародонтоза. Зачервяването на венците винаги е признак на възпаление, но за какво сигнализират черните венци.

За появата на подобни симптоми е възможно да способстват няколко заболявания, като това може да бъде свързано с прием на лекарства.

Проблемът е в меланина

Меланинът е пигмент, който придава цвят на кожата, косата и на очите. Колкото повече е този пигмент, толкова по-тъмни са на цвят. Това правило се отнася и за лигавиците.

При мургавите хора венците са доста по-тъмни, отколкото при тези със светла кожа, но подобни особености рядко бият на очи, всичко изглежда хармонично.

Ако венците винаги са били тъмни, това не е повод за паника, а индивидуална особеност, но профилактични прегледи при зъболекар все пак са необходими.

Известни са няколко заболявания, при които промяната на цвета на венците е един от първите симптоми.

Ако пък венците са променили своя цвят за кратко време, това е повод да се запише час при зъболекар, за да се установи причината, която е довела до тези изменения.

Вредни навици

Пушенето се смята за един от най-разпространените вредни навици и това е една от възможните причини за промяна на цвета на венците. Състоянието се нарича меланоза на пушача.

Меланоцитите са клетки, които образуват меланин. Никотинът и другите вещества от цигарения дим са причина да се синтезира повече пигмент от обичайното.

В крайна сметка по венците се появяват жълто-кафяви петна, които постепенно стават по-тъмни, буквално черни. Промяна на цвета е възможна и във вътрешната част на бузите и на долната устна.

Своевременното спиране на цигарите спомага за изчезване на петната на венците и на лигавиците, като възвръщат първоначалния си вид. Затова и меланозата на пушача се смята за обратимо състояние. 

Влияние на лекарства

Приемът на лекарства е неизменна част от лечението на множество заболявания, но медикаментозната терапия може да бъде свързана с редица странични ефекти.

Главоболие, храносмилателни разстройства, сухота в устната кухина – това са най-честите от тях. Лекарствата могат да предизвикат и изменения на цвета на венците, до пълното им почерняване.

Сред средствата, които могат да предизвикат изменения на цвета на венците, са лекарствата, които се назначават за лечение на акне, и при някои инфекции, сред които хламидиоза.

Тези лекарства могат да предизвикат не само почерняване на венците, но и образуване на участъци с обезцветена лигавица.

При поява на изменения на лигавицата на устната кухина на фона на прием на лекарства е необходима консултация с лекар.

В повечето случаи се препоръчва замяна на препарата, изработва се и тактика за лечение, която спомага за справяне с неприятните симптоми.

Сериозни заболявания на венците

Остър язвено-некротичен гингивит е възпаление на венците, свързано със значително повишение на телесната температура – над 38.5 градуса, силна болка във венците, рязко влошаване на състоянието.

Толкова сериозно възпаление може да предизвика изменение на цвета на венците – появяват се черни, сиви петна, което е свързано с некроза на тъканите.

Първоначалните симптоми са кървене на венците, изразена халитоза, влошено общо състояние, болезнени усещания, образуване на болезнени язви.

Лечение при почерняване на венците

Тактиката на лечение се определя строго индивидуално и зависи от причината. Ако причина е язвено-некротичен гингивит е необходима помощ и от други специалисти. Подобна форма на възпаление на венците се развива по-често при имунни дефицити.

Справянето с вредните навици е една от препоръките за нормализиране на цвета на венците и за намаляване от нежелани последствия, свързани с тютюнопушенето.