Парестезия – това е разстройство на чувствителността, при което възниква изтръпване, парене или мравучкане в определена област, по-често в крайниците.

Обикновено е временно явление, което отшумява след известен период. Но ако симптомите са продължителни, то е необходимо да се изключат редица заболявания. Някои от тях може да са доста сериозни и да представляват заплаха за здравето и дори за живота.

Парестезия – защо може да е опасен симптом

Какви заболявания трябва да се изключат

Продължително съществуващата парестезия може да бъде симптом на инсулт, диабет и множествена склероза. Ако симптомите се появяват рядко, то най-вероятно причината е притискане на нерв.

В този случай разстройството на чувствителността е обратимо, а неприятните усещания отшумяват бързо.

За установяване на причините за поява на разстройство на чувствителността, а също и за изготвяне на план за диагностика и лечение е необходима лекарска помощ.

Множество заболявания могат да предизвикат хронична парестезия:

 • Инсулт, онкологични заболявания в гръбначния или главния мозък. Често мравучкането е първи симптом на тяхната поява.
 • Хипервитаминози и диабет
 • Фибромиалгия и хипертония
 • Травми и прищипване на нерв

Това са само няколко от основните причини за поява на симптомите на парестезия. В някои случаи изтръпването в определена област, появата на болка, е единствен симптом на доста сериозни заболявания.

При дискова херния може да възникне изтръпване в крайниците, което да се съпътства с болка в гърба. 

Парестезията е класически симптом на тунелен синдром – прищипване на нерв в дланите, който се проявява с изтръпване, мравучкане, болка в ръцете и в пръстите.

Характерни симптоми

Симптомите на парестезия могат да бъдат временни или пък постоянни, да се проявяват в определен момент по-силно или по-слабо. При преглед следните оплаквания са най-чести:

 • Мравучкане в определена област
 • Болки с различни характеристики
 • Изтръпване и пълна липса на чувствителност
 • Сърбеж и парене
 • Кожата в мястото на увреждането може да бъде гореща или напротив, студена

Рискови фактори

В хода на многобройни изследвания се установява, че някои заболявания значително увеличават вероятността от развитие на парестезия. Значение имат начинът на живот и някои други рискови фактори.

Жените са с повишен риск

Известно е, че жените по-често страдат от тунелен синдром, което може да се обясни с редица анатомични особености.

Наднормено тегло и затлъстяване

Излишните килограми са допълнително натоварване на организма, а натрупването на мазнини в определени области на тялото оказва допълнителен натиск нервите. С това се обяснява и появата на неприятни симптоми.

Бременност

Увеличаване на теглото и отоци, характерни за бременността, са фактори, които увеличават вероятността от развитие на разстройства на чувствителността.

Заболявания на щитовидната жлеза

Нарушаването на хормоналния баланс повишава риска от развитие на различни патологии и синдроми.

Диабет

Ако не се контролира, може да предизвика увреждане на нервите. Това е едно от възможните усложнения на болестта, с което се обяснява и появата на неприятното изтръпване и мравучкане.

Ревматоиден артрит

Възпалително заболяване на ставите, което може да предизвика разстройство на чувствителността.

За ревматоидния артрит е характерно притискане на нервните окончания в ставите, което предизвиква не само изтръпване, но и болка.

Методи за диагностика

Диагнозата се поставя след изясняване на оплакванията, снемане на анамнеза, а също и с някои допълнителни методи на изследване:

 • Изследване на нервна проводимост
 • Електромиография
 • Ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография

Лекарски препоръки

Тактиката на лечение при парестезия се определя от причините за нарушение на чувствителността. В някои случаи може да е необходима хоспитализация и дори хирургично лечение, например, при хернии, онкологични заболявания.

В останалите случаи се дават препоръки за облекчаване на състоянието.

Пълноценен отдих

Необходимо е прекратяване на дейността, предизвикваща притискане на нерва. Понякога се налага носене на специални скоби, които да осигуряват покой на засегната област.

Ходът на лечението трябва да се контролира от лекар, тъй като продължителното носене на обездвижващи конструкции и превръзки може да предизвика други проблеми.

Лечебна физкултура

Това е метод, който може да помогне за увеличаване на силата на мускулите, които са около засегнатия нерв. В този случай намалява притискането, следователно и проявленията на парестезия.