Учени от Университета на Бирмингам са установили, че стотици деца ежегодно са насочвани за операция по премахване на възпален апандисит без основания. На практика им се отстранява здрав орган.

Премахване на здрав апендикс  на деца – защо се стига до там

Днес апендектомията, операция по премахване на апендикса, е най-разпространената неотложна хирургична процедура в света при деца. Само във Великобритания всяка година се провежда на 10 000 деца.

Изследователите анализирали 1827 премахнати апендикси от 139 клиники. Всички пациенти са на възраст от 5 до 15 години. Оказва се, че в 16% от случаите детето не е страдало от апандисит.

Диагнозата е поставена неправилно, и на децата са премахнати здрави органи. По-нататъшните изчисления показват, че от хоспитализираните с подозрение за апандисит деца само 1/3 се изпращат при хирург.

Сред децата на възраст от 5 до 10 години 12% не се нуждаели от операция. При подрастващите на възраст от 11 до 15 години погрешното насочване за апандектомия зависело от пола – при момченцата случаите на грешка са 16%, а сред момиченцата на същата възраст – 22%.

Изследователите смятат, че причината за погрешните диагнози е ниско качество на ултразвука и неправилното разчитане на данните от него.

Неправилно разчитане на данните от ултразвука причина за грешките

Резултатите от изследването трябва да се анализират от специалист, който е специално обучен, за диагностика на апандисит и да е в състояние добре да го разпознава на монитора.

Допълнителен, но по-скъп метод и по-точен, е компютърната томография или ЯМР.

У нас за да се направи такова изследване, хирургът трябва да изпрати запитване до НЗОК, не се назначава на всеки и затова се разчита на ултразвука, на който не може да се види добре възпалението.

На сайта на една от най-големите болници у нас Пирогов е посочено, че апендектомии у нас се правят най-често на възраст 30-40 години, не са децата основната рискова група и броят на интервенциите е около 15 000 годишно.

В САЩ до началото на новото хилядолетие беше практика да се премахват „ненужни” органи – апендикс, сливици още след раждането. Изследвания, проведени по-късно, показват, че апендиксът е част от имунната система и премахването му може да я отслаби.