Почти всеки от нас знае, че лукът е много полезен за здравето. Този зеленчук трябва ежедневно да се консумира, тъй като предпазва от множество инфекции и заболявания.

Ако се почувствате зле, тъй като сте се заразили със сезонен грипен вирус или обикновена настинка, то лукът е най-ефективното и изключително бързо действащо лекарствено средство.

Острата миризма на зеленчука отблъсква повечето хора, но това не трябва да ви притеснява. Лукът може да бъде използван при приготвянето на всякакви храни и ястия и именно поради това много лесно се консумира.

Зеленчукът е източник на много ценни хранителни вещества, които действат профилактично срещу множество заболявания.

Консумацията на лук също е причина човек да се почувства много по-добре, тъй като зеленчукът притежава и прочистващи тялото от токсини свойства.

Лукът е източник и на голямо количество фитонутриенти, витамини, минерали, кверцетин /изключително ценен флавоноид/, хром, а също така притежава и уникални противовъзпалителни свойства.

Allium може да накара човек да заплаче, но никога не е съществувал или не е култивиран зеленчук, който да е причина той да се засмее.

Лукът е:

• С ниско съдържание на наситени мазнини, натрий и холестерол и холестерол;
• Отличен източник на витамин С, баластни вещества, витамин В6, фолиева киселина и манган;

Хранителният състав на зеленчука го превръща в отлично средство за отслабване и за поддържане на много добро здравословно състояние.

Защо лукът е полезен за здравето?

Първоначално заселилите американския континент хора са използвали зеленчука за лечение на настинки, кашлица и астма и за отблъскване на досадни насекоми.

В китайската медицина лукът е бил използван при ангина, кашлица, бактериални инфекции и при затруднено дишане.

Зеленчукът освен това притежава невероятни анти-ейдж свойства. Антиоксидантните витамини А, С и Е предотвратяват развитие на увреждания, които се причиняват от излагането на вредните ултравиолетови лъчи.

Освен това при консумацията на лук се стимулира образуването на глутатион в организма, който неутрализира циркулиращите свободни радикали. Те са причина за преждевременното стареене на кожата.

Лукът е един от най-добрите източници на кверцетин – най-мощният антиоксидант, който предпазва от образуването на бръчки по кожата.

Витамините и сярата, от друга страна, спомагат за укрепването на защитните сили на най-големия орган на човешкото тяло, а освен това го поддържат много мек и еластичен.

Анти-ейдж свойствата на лука вероятно се дължат на наличието на богатите на сяра фитохимикали.

Според публикации в списание „Chemical и Pharmaceutical Research“ :

• СЗО признава, че лукът спомага за облекчаване на симптоми като кашлица, запушен нос и е приложим при заболявания на дихателните пътища.

• Смес от захар и сок от лук се използва в народната медицина при кашлица и други заболявания на дихателните пътища при децата.

Зеленият лук като алтернативно лекарство:

• Използва в конвенционалната медицина при обикновена настинка;
• Стимулира съкращаването на дихателните мускули и така спомага за по-лесното изхвърляне на храчките;

Също така е доказано, че лукът е силен антиоксидант и може да бъде полезен при някои видове злокачествени заболявания.