Множество здравословни проблеми могат да възникнат поради нередовното движение на червата.

Поради тази причина е необходимо да се създават условия в организма за редовното евакуиране от тялото на чревното съдържимо.

Акумулирането на фекални маси в дебелото черво, превръща този орган на храносмилателната система в идеална среда за размножаването на паразити и бактерии.

Това състояние може да създаде или допълнително да изостри съществуващи храносмилателни неразположения като диария, запек, хемороиди и дивертикулит.

Констипацията също увеличава риска от свръх растеж на гъбичката кандида.

Въпреки че синтетичните лаксативи често се използват за нормализиране на чревната перисталтика, те въздействат отрицателно на дебелото черво, тъй като отслабват тонуса на неговите мускули, блокира се усвояването на ценни за организма минерали.

Също така с течение на времето се увреждат тъканите и нервите на може би най-важният орган на храносмилателната система и човек формира зависимост към синтетичните слабителни медикаменти.

Алое вера

Външната част от листата на това растение притежават силни слабителни свойства. Бързо човек може да се избави от запека като си направи сок от алое вера и да по веднъж от него дневно.

Прозрачният гел, който се добива от вътрешността на листата на алоето, спомага за стимулиране на чревната перисталтика и може да се използва за възстановяване на функцията стомашно-чревния тракт и съответно се постига нормализиране на честотата на изхожданията.

Използването на вътрешната част на листата от алое вера не е свързана с проявлението на нежелани реакции на организма, но по-ефективна е външната част, тъй като съдържа силни слабителни съединения.

Препоръчително е обаче да се започне с използването на вътрешната част на листата на растението. Алое също успешно се прилага за успокояване и възстановяване на стомашни язви, увредена чревна тъкан и възпаления.

Джинджифил

Растението е антисептик, леко слабително и стимулант. Способства за осъществяване на редовната чревна перисталтика чрез подобряване на процеса на храносмилане и стимулира гладката чревна мускулатура да се движи едновременно с фекалната материя.

Леките слабителни свойства на джинджифила го превръщат в отлично билково лекарствено средство срещу запек. За засилване на лаксативното действие на растението при запек може да се увеличи приеманото количество, но без множеството отрицателни странични ефекти на медикаменти.

Джинджифилът също така спомага за укрепване на стомаха, подпомага цялостния процес на храносмилане. Според проучване, публикувано в списание „Cancer Prevention Research“ чрез прием на екстракт от растението се понижават възпалителните марки и възможно да представлява потенциално средство за профилактика на рака на дебелото черво.

Резултатите от проведеното изследване показват също, че при прием на 2 гр. екстракт от джинджифил дневно в продължение на период от 28 дни, се понижават нивата на провъзпалителните ейкозаноиди в дебелото черво.

За да се изхождате редовно и за подобряване на храносмилането, можете да пиете по 2 чаени лъжички /1гр./ прясно настърган джинджифил или на прах в 1 една водна чаша от 250 мл. топла вода. А при запек е желателно да се изпиват по 2-3 чаши чай от джинджифил дневно.

Хлъзгав бряст

Растението съдържа клей плътна лепкава субстанция, които образува от повечето растения. Веществото полезно при стомашно-чревни възпаления.

Ако хлъзгавият бряст се приема перорално под формата на екстракт, може да спомогне за облекчаване диария, стомашни неразположения, кашлица и възпалено гърло.

Можете да си направите като добавите прах от хлъзгав бряст към вода, след това трябва да разбъркате до получаването на хомогенна смес. Ще забележите, че постепенно сместа се сгъстява и придобива формата гел.

Неговата лепкавост успокоява стомаха и червата. Освен това благоприятства обратния рефлукс, тъй като стимулира нервни окончания в гастроинтестиналния тракт, което води до увеличаване на секрецията на слуз. По този начин се предпазваме от прекалено повишена киселинност и образуване на язви.