Отокът – това е излишно натрупване на извънклетъчна течност, възникващо поради различни вътрешни или външни влияния.

Много жени се сблъсквали поне веднъж в живота с подуване на лицето сутрин или привечер, което съществено влияе на външния вид и може да бъде признак на сериозни разстройства на обменните процеси, един от признаците на соматични или други заболявания.

Защо излишна вода се натрупва в областта на тъканите на лицето, какво ѝ пречи да напусне тялото?

Подуване на лицето при жени

Когато лицето се подуе винаги трябва да се търсят причините, тъй като това не е само дефект във външния вид, който може да скрие с помощта на козметика и обикновени процедури.

Често възникващите отоци на лицето са симптом на достатъчно сериозни заболявания, особено ако заради натрупването на течности се затруднява обикновеното отваряне на очите, лицето се деформира и придобива неестествено изражение.

При съвсем млади девойки подуване на лицето, което се появява след събуждане, може да се предизвика от козметични средства, които се използват без препоръки от специалист или не са подходящи по състав и действие.

Прекомерната активност на отделните компоненти на козметичните средства – маски, кремове, серуми, води до излизането на течност от клетките на кожата и екскрецията ѝ от междуклетъчните пространства.

От тъканите на лицето в мозъчните регулиращи структури се изпращат импулси, които сигнализират за обезводняване.

Така се преразпределят течности, поради действието на хормони и други вещества, което в крайна сметка е причина за подуване на лицето. Важно е да се открие и изключи негативно влияещият препарат от употреба.

Друг вариант, предизвикващ подуване на лицето при използване на козметични средства – това е алергия.

При нея се формира излишна чувствителност към компонентите на средството, което води до възпалителни реакции и приток на течности към зоната на негативната реакция.

И не само лицето отича, но се развива сърбеж, зачервяване, понякога се формират малки мехурчета и корички.

Различни заболявания като причина за подуване на лицето

Често под формата на отоци могат да се проявят патологии от страна на вътрешните органи.

Нарушенията във функциите на вътрешните органи, които водят до изменения в концентрациите на белтъците, солите или повишено налягане във вените и капилярите, могат да предизвикат отоци както на лицето, така и на другите участъци на тялото.

Лицето може да се подуе при сърдечни патологии, нарушения на ендокринния обмен, заболявания на бъбреците или пикочно-половата система.

Освен това причина за отоци могат да се крият в заболявания на черния дроб, ревматични увреждания на организма или на засягане на вени, проявления на алергични реакции.

При наличие на тези или други заболявания, подуването ще изчезне едва след като бъде проведено пълноценно лечение на основната причина.

Какво може да се направи?

Първоначално при поява на подуване на лицето, трябва да се започне с обикновени мерки.

Да спрете алкохола, да намалите количеството сол, което приемате, а също така и да започнете да се ограничавате от пикантни ястия и такива с повече подправки.

Необходимо е да приемате достатъчно количество течности, като основната част трябва да бъде в първата половина на деня, като намалите вечерта.

Важно е да спите не по-малко от 7-9 часа, да лягате и ставате по едно и също време, да не работите на компютър поне 2 часа преди лягане.